KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Sprawdzą 200 tysięcy gospodarstw. Jak wyglądają kontrole?

Opublikowano 21.04.2018 r.
W całym kraju rozpoczęły się kontrole warunków hodowli świń. Inspekcja weterynaryjna ma do sprawdzenia prawie 200 tysięcy gospodarstw. Gdy zostaną wykryte nieprawidłowości, możliwy jest nawet zakaz chowu świń. 

Podczas pierwszej wizyty w gospodarstwie inspektor weterynarii sprawdzi, czy rolnik spełnia wymagania dotyczące bioasekuracji - informują służby weterynaryjne.

 

Gospodarz będzie miał pięć miesięcy na to, by dostosować się do wymogów. Następnie zostanie przeprowadzona kolejna kontrola. Jeżeli nadal będą nieprawidłowości, służby weterynaryjne wydadzą zakaz chowu świń w gospodarstwie i nakaz uboju zwierząt. W takim przypadku rolnik będzie mógł ubiegać się o rekompensatę w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.


Zaostrzona bioasekuracja wprowadzona jest z powodu ASF. Zgodnie z przyjętym prawem obowiązują następujące nakazy:

  • karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
  • prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
  • zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
  • utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
  • wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
  • stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
  • bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
  • używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
  • sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
  • zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym;

Obowiązują też zakazy:

  • wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.Urz. UE  L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm. 2)), zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego”, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń,
  • wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin  uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.”

Każdy z rolników prowadzących hodowlę trzody chlewnej jest zobowiązany do prowadzenia szerokiej dokuemntacji. Dokumenty są opracowane przez Główny Inspektorat Weterynarii, a pobrać je można także u nas.

  1. Dokumentacja przeglądu budynków. POBIERZ
  2. Rejestr środków transportu POBIERZ
  3. Rejestr wejść do budynków POBIERZ
  4. Lista preparatów do dezynfekcji POBIERZ
  5. Zasady mycia i dezynfekcji POBIERZ
  6. Dokumentacja czyszczenia i dezynfekcji POBIERZ
  7. Wzór spisu świń POBIERZ
kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:asfkontrole gospodarstw
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO