KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Żywność ekologiczna pod kontrolą

Opublikowano 23.04.2018 r.
Parlament Europejski przyjął zmiany przepisów dotyczące żywności ekologicznej. Powinny one zapewnić wysoką jakość żywności ekologicznej oraz zwiększenie produkcji. Przepisy mają wejść w życie za trzy. 

Co zmieniają nowe przepisy?

Przede wszystkim producenci żywności ekologicznej będą poddawani bardziej rygorystycznym, corocznym kontrolom. Zmiany w prawie mają zapewnić także uczciwą konkurencję na rynku, ponieważ dostawcy z krajów trzecich będą musieli przestrzegać tych samych zasad, co wytwórcy z Unii.

Rolnicy będą też zobowiązani do zastosowania zestawu nowych środków w celu uniknięcia zanieczyszczenia. W przypadku podejrzenia obecności niedozwolonego pestycydu lub nawozu, produkt końcowy nie powinien być opatrzony oznakowaniem ekologicznym do czasu przeprowadzenia dalszych badań. 

Gospodarstwa produkujące zarówno żywność konwencjonalną, jak i ekologiczną, byłyby dozwolone pod warunkiem rozdzielenia tych dwóch rodzajów działalności rolniczej.

Nowe przepisy ułatwią też małym gospodarstwom zdobywanie certyfikatów ekologicznych.

 

Źródło: 1

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO