Żywność ekologiczna pod kontrolą
Co zmieniają nowe przepisy?
Przede wszystkim producenci żywności ekologicznej będą poddawani bardziej rygorystycznym, corocznym kontrolom. Zmiany w prawie mają zapewnić także uczciwą konkurencję na rynku, ponieważ dostawcy z krajów trzecich będą musieli przestrzegać tych samych zasad, co wytwórcy z Unii.
Rolnicy będą też zobowiązani do zastosowania zestawu nowych środków w celu uniknięcia zanieczyszczenia. W przypadku podejrzenia obecności niedozwolonego pestycydu lub nawozu, produkt końcowy nie powinien być opatrzony oznakowaniem ekologicznym do czasu przeprowadzenia dalszych badań.
Gospodarstwa produkujące zarówno żywność konwencjonalną, jak i ekologiczną, byłyby dozwolone pod warunkiem rozdzielenia tych dwóch rodzajów działalności rolniczej.
Nowe przepisy ułatwią też małym gospodarstwom zdobywanie certyfikatów ekologicznych.
Źródło: 1.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|