Zboża: Mączniak prawdziwy prawie w całej Polsce
Opublikowano 30.04.2018 r.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje występowanie mączniaka prawdziwego na zbożach w prawie całej Polsce. Alerty nie obowiązują jedynie w województwach wschodnich.
Sprawdźmy, kiedy choroba przekracza próg ekonomicznej szkodliwości.
Grzyb poraża liście, źdźbła i kłosy. Zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia – informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. – W sprzyjających warunkach stosowanie fungicydów można przedłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna, uwzględniając okres karencji stosowanego środka.
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej wynoszą:
- faza od początków krzewienia do końca krzewienia: 50–70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
- faza strzelania roślin w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
- faza kłoszenia roślin: pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.
PIORiN sygnalizuje pojawienie się mączniaka prawdziwego we wszystkich zbożach. Inspekcja przypomina także, że ograniczanie występowania grzyba można rozpocząć już jesienią
poprzez:
- szybkie wykonanie podorywki i starannej orki, w celu zniszczenia resztek pożniwnych,
- unikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem,
- unikanie sąsiedztwa innych plantacji pszenic ozimych i jarych,
- stosowanie prawidłowego zmianowania,
- odpowiedni dobór odmian,
- zaprawianie nasion.
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|