KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zboża: Mączniak prawdziwy prawie w całej Polsce

Opublikowano 30.04.2018 r.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje występowanie mączniaka prawdziwego na zbożach w prawie całej Polsce. Alerty nie obowiązują jedynie w województwach wschodnich.

Sprawdźmy, kiedy choroba przekracza próg ekonomicznej szkodliwości.

Grzyb poraża liście, źdźbła i kłosy. Zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia – informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. – W sprzyjających warunkach stosowanie fungicydów można przedłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna, uwzględniając okres karencji stosowanego środka.


Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej wynoszą:

  • faza od początków krzewienia do końca krzewienia: 50–70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
  • faza strzelania roślin w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
  • faza kłoszenia roślin: pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.

 

PIORiN sygnalizuje pojawienie się mączniaka prawdziwego we wszystkich zbożach. Inspekcja przypomina także, że ograniczanie występowania grzyba można rozpocząć już jesienią
poprzez:

  • szybkie wykonanie podorywki i starannej orki, w celu zniszczenia resztek pożniwnych,
  • unikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem,
  • unikanie sąsiedztwa innych plantacji pszenic ozimych i jarych,
  • stosowanie prawidłowego zmianowania,
  • odpowiedni dobór odmian,
  • zaprawianie nasion.

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj