Sezon szparagowy w pełni - trwają zbiory
Opublikowano 15.05.2018 r.
W szparagowych zagłębiach Polski trwają żniwa. Jeszcze kilka lat temu plantatorzy sprzedawali szparagi głównie za granicę, dziś są także coraz bardziej popularne w naszym kraju.
Szparagi w tym roku obrodziły, z 1 ha można zebrać około 4-6 ton. Plantatorzy, którzy sprzedają szparagi na niemiecki rynek na początku otrzymywali 12 euro za pęczek, teraz cena spadła do 5 euro, ale dodajmy, że to i tak o połowę więcej niż w na lokalnym rynku.
Plantatorzy narzekają także, że brakuje rąk do pracy. Zbieranie szparagów odbywa się ręcznie, we wczesnych porannych godzinach. Służy do tego specjalny nóż, którym wycina się szparaga i delikatnie wyjmuje go z ziemi. Zbierając szparagi można zarobić od 12 do 15 zł za godzinę. Szparagowy sezon, przy sprzyjającej pogodzie, potrwa do lipca.
A Wy lubicie szparagi? Przepisy na pyszne dania ze szparagami w roli głównej znajdziecie TUTAJ.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|