Sezon na bób rozpoczęty
Zbiór bobu
Większości prac związanych z bobem nie da się zmechanizować. Więksi plantatorzy mają specjalne łuskarki, ale mimo to, część strąków łuska się ręcznie. Najbardziej pracochłonne są wczesne odmiany, produkowane z rozsady i przykrywane agrowłókniną. Zbiór strąków rozpoczyna się, kiedy są w pełni wyrośnięte, nasiona muszą być bowiem dobrze wykształcone. Ostatecznie jednak termin zbioru nasion bobu jest uzależniony od daty siewu, rodzaju odmian i warunków pogodowych.
W tym roku bób obrodził, sprzedawany jest na rynku warzyw świeżych lub jako surowiec do przetwórstwa.
Dzięki temu, że mamy wiele odmian bobu, dojrzewającego w rożnych terminach, sezon na bób może trwać aż do października.
Dlaczego warto jeść bób?
Głównie ze względu na jego właściwości odżywcze i niską kaloryczność. Bób to źródło białka, błonnika, wartościowych tłuszczów i węglowodanów. Poza tym zawiera witaminę A i C, potas, żelazo, niacynę i kwas foliowy.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|