Eksport produktów rolno-spożywczych w UE
Miesięczne wartości handlu artykułami rolno-spożywczymi w UE w kwietniu 2018 r. w porównaniu z marcem spadły zgodnie z modelem sezonowym do 11,1 mld EUR w eksporcie i 9,6 mld EUR w imporcie. Jednak wartość eksportu była o 3,7% wyższa niż w kwietniu 2017 r. Z drugiej strony, miesięczne wartości importu spadły o 2% w porównaniu z kwietniem 2017 r. Doprowadziło to do nadwyżki comiesięcznej wymiany handlowej rolno-spożywczej do 1,5 mld euro.
Są to najważniejsze wyniki ostatniego miesięcznego raportu handlowego (734 KB - PDF) opublikowanego przez Komisję Europejską.
Najwyższe wzrosty miesięcznych wartości eksportu (kwiecień 2018 w porównaniu do kwietnia 2017 r.) Odnotowano dla USA (wzrost o 64 mln EUR), Japonii (wzrost o 59 mln EUR), Algierii (wzrost o 40 mln EUR) i Szwajcarii (wzrost 37 mln EUR), podczas gdy eksport spadł do Arabii Saudyjskiej (o 92 mln EUR), Turcji (o 71 mln EUR mniej) i do ZEA (o 38 mln EUR).
Według sektorów najwyższy wzrost eksportu osiągnięto w odniesieniu do surowych skór i skórek (93 mln EUR), wina (90 mln EUR), napojów spirytusowych (62 mln EUR) i cukru (47 mln EUR).
Eksport mleka w proszku spadł najbardziej pod względem wartości (54 mln €). Zmniejszył się także eksport owoców i papierosów, odpowiednio o 30 mln euro i 27 mln euro.
Jeśli chodzi o przywóz, wartość przywozu towarów rolno-spożywczych w UE w kwietniu 2018 r. w porównaniu do kwietnia 2017 r. wzrosła najbardziej w przypadku przywozu z Wybrzeża Kości Słoniowej (o 50 mln EUR), Chile (o 42 mln EUR) i Tunezji (o 37 mln EUR). Najniższy był przywóz z Ukrainy, Indonezji, Australii i Paragwaju, odpowiednio o 110 mln EUR, 74 mln EUR, 71 mln EUR i 67 mln EUR.
Znaczące spadki odnotowano w imporcie przetworów z oliwek, kawy niepalonej, cukru i oleju palmowego, podczas gdy import owoców tropikalnych, surowca tytoniowego, owoców nietropikalnych i mięsa wołowego odnotował największy wzrost wartości.
Sergiusz Baar
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|