KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Polski drób wkrótce wyjedzie do Chin

Opublikowano 05.07.2018 r.
Ministrowie obydwu krajów podpisali umowy dot. eksportu kurczaków oraz ikry, pstrągów i łososi na tamtejszy rynek.

Jeszcze w tym tygodniu polskie służby weterynaryjne rozpoczynają ze stroną chińską uzgadnianie świadectw eksportowych, co pozwoli na uruchomienie sprzedaży. 

Swoimi podpisami ministrowie przywracają Polsce kolejny duży rynek zbytu żywności. Z porozumień najbardziej zadowolony jest 7 związków drobiarskich, które 2 lata temu, w związku z ptasią grypą, musiały wstrzymać eksport. 

Dzisiejsze rozmowy i podpisanie dokumentów wieńczy dzieło wielu osób i pozwoli na wzrost eksportu naszych produktów do Chin – podsumował minister Jan Krzysztof Ardanowski, wyrażając jednocześnie słowa podziękowania dla swojego poprzednika ministra Krzysztofa Jurgiela oraz dla uczestniczącego w negocjacjach sekretarza stanu Jacka Boguckiego.

Dobre relacje polityczne polsko-chińskie, wizyty i spotkania prezydentów i premierów przekładają się teraz na dobre relacje gospodarcze pomiędzy naszymi krajami. To dobrze rokuje na przyszłość – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa po podpisaniu protokołów.

 

Minister podziękował także swojemu dzisiejszemu gościowi ministrowi Ni Yufeng za bardzo szczere i konstruktywne rozmowy.

Dla naszego kraju Chiny to bardzo cenny rynek zbytu, ponieważ chińscy konsumenci chętnie sięgają po europejskie, w tym polskie, mięso. Na tamtejszych półkach droższy drób z Unii Europejskiej wygrywa nawet z tym tańszym z Brazylii. 

Przed służbami weterynaryjnymi pozostaje tylko formalność- obustronna akceptacja świadectw eksportowych. Jak informuje główny lekarz weterynarii, wszystko jest gotowe i zostanie sfinalizowane w ciągu kilku dni. 

Poza 7 firmami gotowymi do handel z Chinami, po akceptacji strony Chińskiej w kolejce czeka blisko 30 kolejnych zakładów.  Chińczycy najchętniej jedzą polskie łapki, skrzydełka i piersi, zarówno kurczęce, jak i indycze.  

Warto podkreślić, że Polska jest jedynym krajem w całej UE, który ma prawo do eksportu do Chin.

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj