KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
9 października 2018

„Fabryka Warzyw” w pomieszczeniach

Na początku 2016 r. naukowcom udało się wyhodować kilka gatunków roślin jadalnych w kosmosie, na odtworzonej laboratoryjnie „marsjańskiej” i „księżycowej” glebie. Jednak po zbadaniu tych roślin okazało się, że zawierają metale ciężkie i nie nadają się do konsumpcji. Obraz światowego rolnictwa i tak jednak zmienia się nie do poznania. Modne są bezgruntowe uprawy hydroponiczne. Jak wygląda największa obecnie na świecie „Fabryka Warzyw”? Czy nowoczesna uprawa warzyw zostanie na dobre zrewolucjonizowana przez rolnictwo w pomieszczeniach?

Pionowa hodowla warzyw w pomieszczeniach

To nowoczesna metoda hydroponiczna, prowadzona bez udziału gruntu. Tak nowoczesna uprawa warzyw jest jeszcze często uznawana za zbyt trudną do realizacji na masową skalę. Japońskie gospodarstwo Shigeharu Shimamura udowodniło  jako jedno z pierwszych, że taka hodowla roślin spożywczych w pomieszczeniach jest opłacalna. Młody Shimamura już w 2004 r. założył MIRAI, firmę zajmującą się rolnictwem w pomieszczeniach. Kiedy trzęsienie ziemi i tsunami spustoszyły Japonię, spowodowały też katastrofę nuklearną w Fukushimie i niedobory żywności w całej Japonii. Shimamura wykorzystał tę okazję i przekształcił opuszczoną fabrykę półprzewodników w to, co obecnie jest największą na świecie farmą warzywną w pomieszczeniach, nazywaną potocznie „Fabryka Warzyw”. Rośliny rosną tu na oświetlanych sztucznie niskich półkach, usytuowanych pionowo jedna pod drugą. Hodowla odbywa się bez normalnej gleby i w budynkach bez okien, bez normalnego światła słonecznego.

Nowoczesna uprawa warzyw – jak do tego doszło?

Podejmowane dotychczas hydroponiczne uprawy warzyw były niezbyt wielkie i dotyczyły tylko wybranych warzyw i owoców. Odbywają się też w obecności normalnego światła dziennego słonecznego. Jednak „Fabryka Warzyw” Shigeharu Shimamury stosuje oświetlenie sztuczne, a hodowla wygląda zupełnie jak z kosmosu, rodem z filmów science fiction, w budynkach bez okien. Na 25 000 stóp kwadratowych czyli 2322.576 m², jego farma może produkować i wydawać do 10 000 sałat dziennie. Jak się okazuje, produkcja ta pozwala uzyskać 100 razy więcej roślin na 1 m², niż metody tradycyjne. Jedną z głównych przeszkód w opłacalności takiego gospodarowania na szeroką, przemysłowa skalę było dotąd oświetlenie.

General Electric (GE), który współpracuje z MIRAI firmą Shimamury donosi, że jeśli dotychczas takie fermy hydroponicznych upraw roślin korzystały z oświetlenia sztucznego, to używały lamp fluorescencyjnych, które nie są jednak wystarczająco wydajne w produkcji roślin. Firma GE i MIRAI wspólnie opracowały więc specjalne diody LED, które generują światło o długości fali idealnie dostosowanej do wzrostu roślin, zmniejszając przez to zużycie energii elektrycznej aż o 40%, w porównaniu do dotychczasowego oświetlenia fluorescencyjnego. Ostatecznie dzięki temu udało się zwiększyć zbiory hodowanych takim sposobem roślin spożywczych aż o 50%! Obliczono też szybko, że na farmie MIRAI rośliny rosną dwa razy szybciej z 40% mniejszą mocą, 80% mniejszą ilością odpadów spożywczych i o 99% mniejszym zużyciem wody, niż jest to na polach uprawianych na zewnątrz. Uprawa ta generuje więc spory zysk.

Czy Fabryka Warzyw jest zautomatyzowana?

Na razie cykl produkcji jest tu tylko w połowie zautomatyzowany. Niektóre zadania, jak np. zbieranie sałaty, są wykonywane ręcznie. Shimamura przewiduje jednak pojawienie się już niedługo tzw. robotów żniwnych, które będą wysiewać, przeszczepiać, zbierać i pakować tak hodowane roślinne produkty spożywcze. Rolnictwo w pomieszczeniach eliminuje też wiele zagrożeń związanych z normalną, dotychczasową uprawą roślin na zewnątrz i w cieplarniach (np. szkodniki i choroby). Kontrolując sztucznie ekspozycję na światło specjalnych lamp, temperaturę, wilgotność i poziom nawadniania wraz z nawożeniem, można bardzo wydajnie hodować teraz żywność na skalę masową.

Taka hodowla wewnętrzna w budynkach wytwarza żywność przy mniejszym zużyciu energii, wody i przestrzeni, niż tradycyjne metody. Ponadto dotychczasowe rolnictwo ma zwykle negatywny wpływ na środowisko, a nowoczesna uprawa warzyw pomieszczeniach oferuje rozwiązania pozbawione tych problemów. Wyeliminuje więc zanieczyszczenie gruntów, utratę siedlisk, marnotrawstwo zużycia wody, erozję gleb, degradację gatunków itp.

Firma MIRAI rozwija się i ma już dwie mniejsze, nowe fabryki w Mongolii, gdzie długie, surowe zimy hamują sezon wegetacyjny i przez wiele miesięcy brak dostępu do świeżych warzyw. Zamiast importować je tysiące kilometrów z Europy, Mongolia może teraz rozwijać swoje nowoczesne hodowle samodzielnie. Shimamura zamierza rozszerzyć teraz swoją nowatorską działalność na rynek w Hong Kongu i Rosji, a w niedalekiej przyszłości rozpowszechnić tę metodę praktycznie na cały świat. Niezależnie powstała też podobna hodowla w Chicago i paru innych miejscach na świecie. W 2016 r. podobną pionową hodowlę roślin w pomieszczeniach stworzono na razie doświadczalnie w Krakowie, przez firmę Urbanika Farms, przy wsparciu naukowców z lokalnego Uniwersytetu Rolniczego.

 

Bibliografia:
    1. Domowe uprawy warzyw i ziół: kosmiczny wymiar rolnictwa? Green farm, https://green-farm.pl/domowe-uprawy-warzyw-a-przyszlosc-rolnictwa/ (16.07.2018 r.)
    2. In the pink: Speeding up crop growth, Future Food, https://futurefood2050.com/in-the-pink-speeding-up-crop-growth/ (16.07.2018 r.)
    3. Ludzkość umie już uprawiać warzywa w kosmosie, https://www.vice.com/pl/article/vd9g5j/kosmiczne-warzywa (16.07.2018 r.)
    4. Powstaje pierwszy w Polsce pionowy ogród do uprawy warzyw i owoców, https://www.tysol.pl/a468-Powstaje-pierwszy-w-Polsce-pionowy-ogrod-do-uprawy-warzyw-i-owocow (16.07.2018 r.)
    5. World's Largest 'Vegetable Factory' Revolutionizes Indoor Farming, Eco Watch, https://www.ecowatch.com/worlds-largest-vegetable-factory-revolutionizes-indoor-farming-1882004257.html (16.07.2018 r.)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR