Jesteśmy drobiową potęgą
Według ekspertów z Biura Analiz Makroekonomicznych Sektora Agro BGŻ BNP Paribas jeśli dynamika wzrostu eksportu utrzymałaby się w przyszłości na podobnym poziomie, to Polska zostałaby pod koniec 2019 r. największym eksporterem drobiu w UE, wyprzedzając Holandię.
Produkcja drobiu w Polsce wykazuje stały trend wzrostowy. Rozwój drobiarstwa wynika przede wszystkim z możliwości lokowania krajowej produkcji na rynkach zagranicznych oraz z rosnącej konsumpcji wewnętrznej.
W 2017 r. tempo wzrostu produkcji drobiarskiej było wolniejsze niż w roku 2016 przede wszystkim z uwagi na ograniczone możliwości eksportu na rynki pozaunijne w związku z występowaniem w Polsce od grudnia 2016 r. do kwietnia 2017 r. wirusa grypy ptaków. Do spowolnienia dynamiki wzrostu produkcji przyczyniła się również niska opłacalność chowu drobiu rzeźnego, która była wypadkową wyższych cen pasz i niskich cen skupu żywca do uboju.
Według oceny Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w całym 2017 roku produkcja drobiarska wzrosła o 8%, do 3,4 mln ton (2,4 mln ton mpc.). Przyrost produkcji drobiu, podobnie jak w latach poprzednich, był kierowany głównie na rynki zagraniczne.
źródło: BGŻ BNP Paribas
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|