Nie masz jeszcze konta?
24 października 2017

Poznaj przepisy na pyszne surówki do obiadu

Chcesz urozmaicić swój obiad o zdrowy i pyszny dodatek? Poznaj nasze przepisy na surówki. To prawdziwa bomba witaminowa! 

Surówka "Pyszny seler"

Składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • 1 duża marchewka,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Wykonanie:

1. Selery oczyszczamy i ścieramy na tarce (na grubych oczkach), później skraplamy sokiem z cytryny i mieszamy. 

2. Następnie również na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka i marchewkę, po czym łączymy z selerem.

3. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku. Całość polewamy oliwą i posypujemy pokrojoną natką pietruszki

Surówka "Pora na pora"

Składniki:

  • 1/2 kg porów,
  • 3 duże jabłka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: odrobina soli, pieprzu i cukru.

Wykonanie:

1. Pory (białą cześć) kroimy na bardzo cienkie krążki, jabłka kroimy na małą kostkę, wszystko ze sobą łączymy i polewamy sokiem z cytryny.

2. Na koniec doprawiamy przyprawami według własnego uznania. 

Surówka "Trio"

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 4 ogórki kwaszone,
  • 2 papryki czerwone,
  • majonez,
  • przyprawy: pieprz, sól.

Wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy na bardzo drobne paseczki, ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę kroimy na drobną kostkę. 

Warzywa łaczymy ze sobą, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub specjalną przyprawą do sałatek.

Surówka "Jak u babci"

Składniki:

  • 30 dak kapusty kiszonej,
  • 1 jabłko,
  • 3 średniej wielkiości marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz i odrobina cukru do smaku.

Wykonanie:

Odcedzamy kapustę i dodajemy do niej: jabłko starte na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz marchewkę startą na małych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy oliwę, pieprz i cukier.

Smacznego!

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione