Ubój zwierząt w gospodarstwie. Czy łamiesz przepisy?
Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta zdrowe, które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom. Zakazy te mające zastosowanie do danych zwierząt zostały wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2014 r. poz. 1539 oraz z 2015 r. poz. 266 i 470).
Ubój na terenie gospodarstwa
Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, w celu produkcji mięsa, świń utrzymywanych w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom, wydanym w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub terytorium innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub państwa trzeciego, graniczących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Warunkiem jest, aby były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto musza zostać spełnione następujące warunki :
- świnie te zostaną poddane badaniu przedubojowemu, przeprowadzonemu w sposób określony w części A rozdziału IV sekcji IV załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
- mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu, w tym badaniu na obecność włośni oraz badaniu w kierunku afrykańskiego pomoru świń.
Nadzór nad tego typu działalnością sprawuje Inspekcja Weterynaryjna. Uboju na użytek własny można dokonać na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane. Wtedy powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju, powiadamia właściciel zwierząt. Jeśli ubój jest dokonywany w gospodarstwie innym niż to, w którym zwierzęta były utrzymywane, powiadamia o tym podmiot prowadzący to gospodarstwo.
Ubój cieląt, owiec i kóz
Posiadacz cieląt, owiec i kóz na co najmniej 24 godziny przed ubojem ma obowiązek przekazać powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju według wzoru (znajdującego się poniżej) zawartego w rozporządzeniu w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Powiadomienie powinno zawierać:
- dane dotyczące posiadacza zwierzęcia,
- dane dotyczące ubijanych zwierząt,
- informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego (badanie poubojowe tych zwierząt nie jest obowiązkowe), oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka pochodzącego od ubijanych zwierząt.
- u cieląt – migdałki, ostatni czterometrowy odcinek jelita cienkiego, jelito ślepe i krezka,
- u owiec i kóz – śledziona i jelito kręte.
Jan Burblis
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu realizuje na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|