Wzrost produkcji artykułów mleczarskich
Opublikowano 23.11.2017 r.
Z badań przeprowadzonych przez GUS wynika, że produkcja mleka płynnego (łącznie z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji) w okresie styczeń–wrzesień 2017 r. wyniosła 2,5 mln ton, czyli była o 33% większa niż rok wcześniej. Produkcja śmietany niezagęszczonej wzrosła natomiast o 37%, do 281 tys. ton, a produkcja jogurtów – o 20%, do 290 tys. ton. O 6% więcej niż przed rokiem wyprodukowani serów podpuszczkowych dojrzewających, a serów niedojrzewających i twarogów – 338 tys. ton, czyli o 2% więcej. Jeśli chodzi o wzrost produkcji masła, to przyczynia się do niego dynamicznie rosnący światowy popyt na ten produkt. Do końca września w kraju wyprodukowano 156 tys. ton masła, o 1% więcej niż w porównywalnym okresie 2016r .
Źródło 1.
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|