Co pysznego można przygotować z kaszy? Sprawdź!

Gołąbki z mięsem i kaszą
Składniki:
• 15 liści kapusty
• 2 małe słoiki przecieru
• 4 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• sól i pieprz
• olej do smaku
Farsz:
• 1 szklanka kaszy perłowej
• 500 g mięsa mielonego
• 0,5 czerwonej papryki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka przyprawy do gołąbków
• sól i pieprz
Wykonanie:
Liście kapusty wcześniej chwilę obgotować w wodzie. Kaszę ugotować i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami farszu, nakładać na liście kapusty i zawinąć. Na oleju zeszklić czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz odrobinę wody i zagotować. Do naczynia żaroodpornego nałożyć gołąbki, zalać je sosem i piec w 180 stopniach przez 50 minut. Doskonale smakują z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Danie jednogarnkowe – kasza jaglana w sosie bolońskim
Składniki:
• 50 dag mięsa mielonego z indyka
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej
• 1 słoik koncentratu pomidorowego
• 1 szklanka rosołu
• 1 mała cukinia
• 2 duże marchewki
• 1 szklanka fasolki szparagowej
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 0,5 łyżeczki oregano
• 0,5 łyżeczki bazylii
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
Do garnka wsypać suchą kaszę i prażyć na ogniu, a następnie wlać dwie szklanki wody, zagotować i gotować jeszcze 10-12 minut do miękkości. Posolić do smaku i zostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, a następnie dodać mięso mielone. Kiedy mięso się zarumieni dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz fasolkę. Wlać koncentrat i dusić na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. Wsypać wcześniej ugotowaną kaszę, doprawić do smaku i gotowe.
Zapiekanka z kaszą gryczaną
Składniki:
• 1 szklanka kaszy gryczanej
• 1 mały kalafior
• 3 średnie marchewki
• 3 garści fasolki szparagowej
• 100 g sera mozzarella
• 100 g sera ementaler
• 100 g parmezanu
• natka pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i pieprz
• olej
Wykonanie:
Kalafior umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać, pokroić w talarki i również ugotować. W osobnych garnkach ugotować fasolkę szparagową oraz kaszę. Ugotowane al dente warzywa i kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dwie łyżki oleju połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i kaszę. Na wierzchu zetrzeć sery. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Sałatka z kaszą i serem feta
Składniki:
• 1 szklanka ulubionej kaszy
• 1 czerwona cebula
• 1 ser feta
• 1 zielony ogórek
• 10 listków świeżej bazylii
• sok z 1 cytryny
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz,
• bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Ogórek zetrzeć na tarce, cebulę i ser feta pokroić w kosteczkę, a liście bazylii poszatkować. Przestudzoną kaszę odcedzić i połączyć z pozostałymi składnikami. W małej miseczce przygotować dressing. Połączyć sok cytryny z oliwą z oliwek oraz szczyptą każdego z ziół, a także odrobiną soli i pieprzu.
Kotleciki z kaszy jęczmiennej i kapusty kiszonej
Składniki:
• 2 szklanki kaszy jęczmiennej
• 400 g kiszonej kapusty
• 400 g grzybów leśnych
• 2 cebule
• 2 jajka
• 5 łyżek mąki
• sól i pieprz
• 2 łyżki masła
• olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać 2 łyżki masła i chwilę dusić. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć. Kaszę jęczmienną ugotować i wystudzić. Cebulę drobno posiekać. Do miski wsypać ugotowaną kaszę, dodać wystudzoną, odsączoną i pokrojoną kapustę kiszoną. Na odrobinie oleju rozgrzanym na patelni zarumienić cebulę, dodać do niej pokrojone grzyby i dodać do pozostałych składników. Przyprawić do smaku, wbić jajka, wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Formować niewielkie kotleciki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Doskonale smakują z ulubioną surówką oraz z sosem czosnkowym.
Dania z kaszą nie muszą być nudne i oczywiste - jak widzicie smakowitych opcji jest wiele :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|