KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Orzechowe dania na słodko i wytrawnie

Opublikowano 16.01.2021 r.
Orzechy włoskie, laskowe, orzechy nerkowca, pekan, arachidowe, orzechy makadamia, brazylijskie, orzechy pinii, pistacje, migdały i orzech kokosowy stanowią nie tylko wspaniałą przekąskę, są również dobrym uzupełnieniem potraw i sałatek, wzbogacając je w cenne składniki. Zawierają dużo białka, witamin, składników mineralnych, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.

Placek mandarynkowy

Ciasto: 300 g masła, 300 g cukru, 4 jajka, 140 g kaszki kukurydzianej/polenty, 300 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 mandarynki

Krem: 250 g mascarpone, 150 g kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 100 g płatków migdałowych

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C; tortownicę – średnicy około 24 cm – nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia; masło i 250 g cukru przy użyciu miksera utrzeć na jasną puszystą masę, wciąż ubijając dodawać po jednym jajku aż masa będzie jednolita; dodać polentę, mielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę otartą z 3 mandarynek i sok wyciśnięty z jednej; dokładnie wymieszać i przełożyć do formy; piec ok. 60-70 min; w tym czasie przygotować syrop: w rondelku podgrzać sok wyciśnięty z 3 mandarynek, skórkę otartą z jednej i resztę cukru; podgotować aż cukier się rozpuści; wymieszać mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz podprażyć płatki migdałowe. Po wyjęciu z piekarnika polać ciasto syropem, posypać migdałami i odstawić do ostygnięcia w formie. Kawałki podawać z łyżką kremu.

 

Tort orzechowy z bitą śmietaną

Ciasto: 8 jajek, 25 dag mielonych orzechów włoskich, 25 dag cukru pudru, 3 kopiaste łyżki bułki tartej, sok z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 750 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 śmietan-fiksu

Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, połówki orzechów włoskich

Żółtka utrzeć z cukrem; wymieszać z mielonymi orzechami, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, sokiem z cytryny; ubić na sztywno białka, delikatnie wymieszać; wlać ciasto do tortownicy; piec 60 minut w temp. 180 st. C; kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fix; ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny posmarować dżemem i wyłożyć część ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem i cały tort pokryć śmietaną. Ozdobić połówkami orzechów włoskich.

 

Sałatka z fetą, żurawiną i orzechami nerkowca

Składniki: 30 g liści sałaty lub szpinaku, 20 g sera feta, 10 g suszonej żurawiny, 25 g orzechów nerkowca, dwie łyżeczki kremu balsamicznego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Wykonanie: Liście sałaty umyć i wysuszyć; następnie porwać je na kawałki i umieścić w misce; fetę pokruszyć i dodać do sałaty wraz z żurawiną, połamanymi na mniejsze kawałki – zgodnie z upodobaniem – solonymi orzechami nerkowca; na koniec polać sałatkę łyżeczką oliwy i dwoma łyżeczkami kremu balsamicznego.

 

Kurczak w sosie pomarańczowo-orzechowym

 

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, po 2 łyżki orzechów pistacjowych i włoskich, sok i skórka z pomarańczy, pół szklanki bulionu, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół szklanki ryżu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, mandarynka, 2 gałązki natki pietruszki, szafran, pieprz, sól.

Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju; dodać sok i skórkę z pomarańczy, orzechy i szafran. Smażyć jeszcze chwilę, po czym zalać bulionem i dusić 20 minut; mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami zimnej wody, wlać do kurczaka, zagotować, doprawić solą i pieprzem; w osolonej i zaprawionej koncentratem pomidorowym wodzie ugotować ryż na sypko. Kurczaka w sosie i ryż wyłożyć na półmisek, przybrać cząstkami mandarynki oraz listkami natki pietruszki.

 

 

Hanna Moszczyńska

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO