Owady w diecie ludzi i zwierząt

Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowały w tej sprawie specjalną ankietę pt. „Owady w diecie ludzi i zwierząt”.
Według prognoz ONZ (2013), w 2050 roku światowa populacja osiągnie 9 mld ludzi. Taki wzrost populacji będzie wymagał zwiększonej produkcji żywności. Ocenia się, że zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 70% w stosunku do obecnej sytuacji. Aby sprostać temu wyzwaniu koniecznym stało się poszukiwanie nowych, alternatywnych źródeł pożywienia dla ludzi i zwierząt. Jednym z takich źródeł staje się przetworzone białko owadzie, które w przypadku niektórych społeczeństw (Ameryka Środkowa , Azja, Afryka) jest od dawna składnikiem codziennej diety - informuje dr hab. Tadeusz Bakuła, kierownik projektu ,,Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”.
Na stronie http://www.wet.uwm.edu.pl/wiedza-ogolna/artykul/ankieta-owady-w-diecie-ludzi-i-zwierzat/ można znaleźć aż trzy ankiety: dla konsumentów, rolników i dla lekarzy weterynarii. Wydaje się oczywiste, że rolnik, który jest także konsumentem może zająć stanowisko w dwóch ankietach.
Ankiety są ciekawe, a pytania nie są najłatwiejsze, ale za to dają do myślenia, jak choćby to czy białko owadzie może skutecznie konkurować z genetycznie zmodyfikowanymi organizmami (GMO) w żywieniu zwierząt?
Tak więc i my zachęcamy do zapoznania się z problemem i obiecujemy, że gdy znane bedą wyniki ankiety - do sprawy wrócimy.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|