"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Komorowie

Koło Gospodyń Wiejskich w Komorowie ,,Komorowska Słodycz" działa od września 2020 roku. Koło założyliśmy po dożynkach gminnych, na których mieliśmy jako sołectwo swoje stoisko z pierogami. Stoisko było pięknie przystrojone, a gości witały dwa słomiane kozły i pasterka. Pierogi były hitem dożynek i wtedy podjęliśmy decyzję o utworzeniu Koła – opowiada Pani Monika Ostrowska.
Koło liczy dziś 13 pań i 3 panów w różnym wieku. Mimo iż rozpiętość wiekowa jest widoczna gołym okiem, to dogadujemy się i bawimy wspaniałe. Ustaliliśmy, że nasze spotkania będą odbywały się raz na miesiąc, a przed jakimiś ważnymi uroczystościami będą częstsze.
21 września zarejestrowaliśmy się w ARiMR. Rejestracja przebiegła sprawnie i bez kłopotów, dzięki czemu otrzymaliśmy dofinansowanie 3000 złotych. Środki te pomogły nam stworzyć małe zaplecze do działalności Koła w postaci: garnków, zastawy stołowej, sprzętów AGD i artykułów do tworzenia rękodzieła - informują członkowie koła.
Działamy od niedawna i na dodatek w erze koronawirusa, co nie jest łatwe… ale nie poddajemy się. Dziewczyny z naszego Koła mają wiele talentów: smacznie gotujemy, robimy torty, a niektóre z nas mają talent artystyczny. Panowie pomagają nam jak tylko mogą. W ostatnim czasie przygotowaliśmy ozdoby świąteczne na ,,Jarmark świąteczny", które sprzedaliśmy przez internet, gdyż wszystko zostało odwołane.
Włączyliśmy się także do akcji pomocy choremu dziecku, przekazując na licytację jeden ze stroików świątecznych, które wykonaliśmy. Panie przygotowywały też obiady dla malarzy, którzy gościli u nas w miejscowości i malowali mural na naszym bloku. Przed Bożym Narodzeniem przygotowaliśmy dla dzieci konkurs z pieczeniem i dekorowaniem pierników - opowiada Pani Monika.
Mieszkańcy patrzą przychylnie na nasze Koło, a jest to pierwsze w naszej wsi. Mamy nadzieję, że kiedyś powiększymy swój skład i działalność. Planujemy bowiem założenie sadu, wędzarni, kupno pieca do wypieku sękacza. Chcielibyśmy kupić też sobie stroje, aby godnie reprezentować naszą wieś w regionie. Chcemy też wesprzeć naszą panią sołtys w imprezach, które cyklicznie organizuje w naszej miejscowości. Planujemy również wykonać pierwszy wieniec dożynkowy w naszej wiosce. Mamy nadzieję, że nasze plany się spełnią, czego życzymy sobie z całego serca - podsumowuje przewodnicząca koła.
Z Czytelnikami portalu chętnie podzielimy się przepisem na nasze słynne pierogi z soczewicą. Potrzebujemy ciasta na pierogi, takiego standardowego, a na farsz 1 szkl. ziaren soczewicy zielonej.
Składniki:
- Cebula
- zielona soczewica
- 6 łyżek oleju
- Woda
- Pieczarki
- Sól i pieprz
Wykonanie: Soczewicę zalewamy wodą i płuczemy kilka razy, aż woda będzie przezroczysta. Ziarna wkładamy do garnka i zalewamy wodą 2 cm powyżej ziaren - gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Cebulę pokrojoną drobno podsmażany przez około 10 min, dodajemy pokrojone drobno pieczarki ok. 20 dag, sól i pieprz. Smażymy kilka minut. Mielimy razem z soczewicą. Gotowym farszem napełniamy pierogi i gotujemy chwilę od momentu wypłynięcia. Gotowe pierogi okraszamy podsmażoną cebulką. Smacznego!
Jesteście ciekawi, co na bieżąco słychać u KGW "Komorowska Słodycz"? Koniecznie zaglądajcie na ich stronę Facebook.
Fot. KGW w Komorowie
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|