Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności

Broszura jest dostępna on-line i każdy może ją pobrać na swoje urządzenia.
Kierunek zmian preferencji konsumentów i wzrostowy trend popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19 wskazuje na potrzebę wytwarzania i dystrybucji produktów niszowych, niskoprzetworzych, tradycyjnych i lokalnych oraz oznacza potrzebę funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i lokalnych systemów żywnościowych, w tym targowisk, sprzedaży bezpośredniej u producentów, sprzedaży online i z dostawą do klienta, systemów koszyków, grup zakupowych i innych - informuje CDR w Brwiniowie.
Broszura liczy ponad 70 stron i zawiera wiele cennych informacji.
Sprzedaż bez pośredników ma długą historię i jest najstarszą i najbardziej sprawdzoną formą sprzedaży dla rolnika czy producenta. Rynki lokalne istniały od zawsze. Umożliwiały wytwórcom żywności sprzedaż swoich produktów miejscowym konsumentom. Sprzedaż wprost do konsumenta w gospodarstwie rolnym lub na sobotnim targu była (i wciąż jest) korzystna zarówno dla producenta, jak i dla konsumenta - przypominają autorzy. - Działania na rzecz skracania łańcuchów dostaw żywności są najczęściej motywowane potrzebą zwiększenia przejrzystości – konsument żywności wie dokładnie, skąd żywność pochodzi, w jaki sposób została wyprodukowana, ograniczenia kosztów, by zapewnić konkurencyjną cenę konsumentowi przy zapewnieniu jakości i ciągłości dostaw oraz zwiększenie dochodów producentów.
Broszura pachnie nowością - jest przygotowana w grudniu 2020 roku, tak więc uwzględniono w niej wyzwania związane z Europejskim Zielonym Ładem i warunkami pandemii. Polecamy ciekawą lekturę!
Broszurkę można pobrać tutaj: https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2020/KLD_raport.pdf
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|