KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności

Opublikowano 23.01.2021 r.
Czas zimy to da wielu z nas także czas dokształcania się. Wszystko po to, by produkcja, ale także i handel produktami rolnymi były dla nas opłacalne. Warto więc sięgnąć po broszurę przygotowaną przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie pokazującą ,,Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności''.

Broszura jest dostępna on-line i każdy może ją pobrać na swoje urządzenia.

Kierunek zmian preferencji konsumentów i wzrostowy trend popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19 wskazuje na potrzebę wytwarzania i dystrybucji produktów niszowych, niskoprzetworzych, tradycyjnych i lokalnych oraz oznacza potrzebę funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i lokalnych systemów żywnościowych, w tym targowisk, sprzedaży bezpośredniej u producentów, sprzedaży online i z dostawą do klienta, systemów koszyków, grup zakupowych i innych - informuje CDR w Brwiniowie.

Broszura liczy ponad 70 stron i zawiera wiele cennych informacji.

Sprzedaż bez pośredników ma długą historię i jest najstarszą i najbardziej sprawdzoną formą sprzedaży dla rolnika czy producenta. Rynki lokalne istniały od zawsze. Umożliwiały wytwórcom żywności sprzedaż swoich produktów miejscowym konsumentom. Sprzedaż wprost do konsumenta w gospodarstwie rolnym lub na sobotnim targu była (i wciąż jest) korzystna zarówno dla producenta, jak i dla konsumenta - przypominają autorzy. - Działania na rzecz skracania łańcuchów dostaw żywności są najczęściej motywowane potrzebą  zwiększenia przejrzystości – konsument żywności wie dokładnie, skąd żywność pochodzi, w jaki sposób została wyprodukowana, ograniczenia kosztów, by zapewnić konkurencyjną cenę konsumentowi przy zapewnieniu jakości i ciągłości dostaw oraz zwiększenie dochodów producentów.

Broszura pachnie nowością - jest przygotowana w grudniu 2020 roku, tak więc uwzględniono w niej wyzwania związane z Europejskim Zielonym Ładem i warunkami pandemii. Polecamy ciekawą lekturę!

Broszurkę można pobrać tutaj: https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2020/KLD_raport.pdf

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO