Współpraca się opłaca, czyli jak rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty

Lokalne rynki dla żywności produkowanej lokalnie są korzystne zarówno dla rolników jak i konsumentów. Rynki lokalne to też element rozwoju lokalnego, ochrony klimatu oraz zapewnienia bezpieczeństwa dostaw żywności - wyjaśnia Małopolska Izba Rolnicza. - Przepisy umożliwiające rolnikom przetwarzanie i sprzedaż wytworzonych produktów bezpośrednio konsumentom stanowią podstawę dla rozwoju rynków lokalnych.
W lutym br. rolnicy zainteresowani działaniem wspólnym będą mogli wystąpić o wsparcie finansowe w ramach PROW dla wykreowania kanału dystrybucji/sprzedaży, aby w ten sposób zwiększyć sprzedaż swoich produktów już w sezonie rolniczym 2021 (do kwoty 280 000 zł). Podczas szkolenia przedstawione zostaną:
• podstawy prawne sprzedaży bezpośredniej;
• możliwe formy dystrybucji/sprzedaży żywności bez pośredników,
• możliwości skorzystania z finansowania programu „Współpraca”.
Szkolenie poprowadzi Pan Rafał Serafin – Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska oraz firmy społecznej Iso-Tech, która projektuje rozwiązania informatyczne i organizacyjne dla inicjatyw Krótkie Łańcuchy Żywności.
Chętnych do udziału prosimy o rejestrację telefoniczną pod numerem telefonu 18 441 41 55 lub drogą mailową: nsacz@nir.sacz.pl. Zgłaszać się można do poniedziałku, 25 stycznia 2021.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|