KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Na Berlińskim Szczycie Ministrów Rolnictwa o bezpieczeństwie żywnościowym

Opublikowano 25.01.2021 r.
Jak wyżywić świat w czasach pandemii i zmian klimatycznych? – to temat tegorocznego Berlińskiego Szczytu Ministrów Rolnictwa, który odbył się 22 stycznia w formie zdalnej. W spotkaniu uczestniczyła sekretarz stanu Anna Gembicka.


Solidarność w działaniach na rzecz wyeliminowania głodu

Gospodarz spotkania, minister wyżywienia i rolnictwa Republiki Federalnej Niemiec Julia Klöckner, podkreślała bezwzględną konieczność wspólnych działań na rzecz wyeliminowania głodu i niedożywienia na całym świecie, szczególnie w kontekście pandemii COVID-19 i postępujących zmian klimatycznych. 

O solidarność ze słabszymi i odpowiedzialność wspólnoty międzynarodowej apelowali: sekretarz generalny ONZ António Guterres, dyrektor Światowego Programu Żywnościowego David Beasley, organizacji, która w 2020 roku była laureatem Pokojowej Nagrody Nobla. Komisarz UE ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz Dyrektor Generalny FAO Qu Dongyu podkreślali znaczenie innowacji w sektorze żywności i skrócenia łańcucha dostaw.
Zapobieganie pandemiom

W sesji poświęconej zapobieganiu pandemiom wiceminister Anna Gembicka zaznaczyła, że zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt i roślin ani od stanu środowiska naturalnego, w którym żyjemy.

Skuteczne zapobieganie występowaniu chorób zwierząt oraz ich rozprzestrzenianiu musi być podejmowane na poziomie międzynarodowym, w oparciu o wiedzę naukową i ujednolicone działanie.  Ma to szczególne znaczenie w przypadku chorób o charakterze transgranicznym, takich jak Afrykański Pomór Świń (ASF) czy wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI). Kluczowe znaczenie ma też zdrowie roślin, które są podstawą naturalnych ekosystemów, początkiem łańcucha pokarmowego. stanowią żywność i produkują tlen, którym oddychamy. Tym samym, chroniąc rośliny przed szkodnikami, patogenami czy szkodliwą działalnością człowieka, chronimy życie na Ziemi i przyczyniamy się do zapobiegania kryzysom – powiedziała Minister Gembicka

W doniesieniu do chorób zakaźnych zwierząt wiceminister Gembicka zwróciła uwagę na kwestie regionalizacji. Opowiedziała się za solidarnymi działaniami na rzecz ograniczania lub eliminacji barier w handlu z krajami trzecimi, gdyż występowanie ma istotny wpływ na sytuację producentów żywności w dobie globalizacji i postępujących pandemii.

Wystąpienie ministra Grzegorza Pudy

Z okazji Światowego Szczytu Ministrów Rolnictwa, oficjalne wystąpienie przygotował i przesłał organizatorom minister Grzegorz Puda.  W wystąpieniu  podkreślił, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego staje się drugim, zaraz po kryzysie bezpieczeństwa zdrowotnego, obszarem wymagającym pilnych działań i współpracy na poziomie globalnym. Pandemia ujawniła kluczową rolę rodzinnych gospodarstw rolnych dla zachowania bezpieczeństwa żywnościowego. Zagwarantowanie żywotności takich gospodarstw ma szczególne znacznie dla zrównoważonego rozwoju w wymiarze środowiskowym, gospodarczym i społecznym. Silne ekonomicznie rodzinne gospodarstwa są warunkiem zachowania zrównoważonego modelu rolnictwa. Dzięki prowadzeniu gospodarki niskoemisyjnej, chroniącej zasoby biologiczne dla następnych pokoleń, przyczyniają się one do osiągania celów środowiskowych i klimatycznych. Naszym priorytetem jest stworzenie systemu żywnościowego sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego środowisku, odpornego na kryzysy i niekorzystne zmiany.

Wystąpienie ministra Grzegorza Pudy jest dostępne na stronie wydarzenia: https://www.gffaberlin.de/en/agrarministerkonferenz-gffa-2021/.

Konkluzje debaty

W konkluzjach debaty przyjęty został Komunikat końcowy, zawierający wspólne postulaty i zobowiązania państw uczestniczących w Szczycie w zakresie minimalizowania wpływu obecnej pandemii na bezpieczeństwo żywnościowe, zapobiegania przyszłym pandemiom oraz łagodzenia skutków zmian klimatu.

13 edycja berlińskiej konferencji

Berlińska Konferencja Ministrów Rolnictwa, z udziałem Ministrów z całego świata, organizowana jest corocznie w styczniu przez Ministerstwo Wyżywienia i Rolnictwa RFN, w ramach Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych „Zielony Tydzień”. W tegorocznym 13. Szczycie Ministrów, organizowanym online z uwagi na pandemię, udział wzięło 91 delegacji państw z całego świata oraz 14 organizacji i instytucji międzynarodowych.

Źródło, fot. MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO