Drogie pasze, nieopłacalna hodowla
Według światowych szacunków podaży i popytu w rolnictwie, światowa konsumpcja soi w sezonie 2020/21 wzrosnąć może o 4% rok do roku doprowadzając do spadku światowych zapasów soi nawet o 10% na koniec sezonu. Cena soi może rosnąć z dnia na dzień ze względu na suszę w krajach Ameryki Południowej - alarmuje Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej. - Ceny śruty sojowej, na przykładzie portu w Gdyni kosztuje powyżej 2 tysiące złotych za tonę, zaś śruta rzepakowa powyżej 1400 zł za tonę.
Ceny rosną i to znacznie. Jak wykazuje prezes LIR w połowie grudnia 2020 roku śruta sojowa kosztowała niespełna 1850 zł/t, a rzepakowa 1100 zł/t. Obydwie śruty są najczęściej stosowane do produkcji pasz w polskich mieszalniach.
Z drugiej strony - ceny w skupach utrzymują się na bardzo niskim poziomie.
- Stawki od 3,5 d0 4,2 zł/kg żywca nie są w stanie pokryć kosztów związanych z produkcją - zwraca uwagę Lubelska Izba Rolnicza. - Ceny skupu poniżej 4 zł/kg żywna nie pokrywają kosztów produkcji.
Restrykcje nakładane przez rządy krajów unijnych w ramach walki z pandemią ograniczyły działanie turystyki i gastronomii. Zakazano także imprez zbiorowych.
- Wszystkie te decyzje mają swoje reperkusje w spadających cenach żywca wieprzowego - zauważa Gustaw Jędrejek. - Może to doprowadzić do wielu bankructw.
Zdaniem izby konieczne jest wsparcie finansowe dla producentów trzody chlewnej. Izba postuluje, by była to pomoc cykliczna do czasu zakończenia epidemii.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|