Drogie pasze, nieopłacalna hodowla

Według światowych szacunków podaży i popytu w rolnictwie, światowa konsumpcja soi w sezonie 2020/21 wzrosnąć może o 4% rok do roku doprowadzając do spadku światowych zapasów soi nawet o 10% na koniec sezonu. Cena soi może rosnąć z dnia na dzień ze względu na suszę w krajach Ameryki Południowej - alarmuje Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej. - Ceny śruty sojowej, na przykładzie portu w Gdyni kosztuje powyżej 2 tysiące złotych za tonę, zaś śruta rzepakowa powyżej 1400 zł za tonę.
Ceny rosną i to znacznie. Jak wykazuje prezes LIR w połowie grudnia 2020 roku śruta sojowa kosztowała niespełna 1850 zł/t, a rzepakowa 1100 zł/t. Obydwie śruty są najczęściej stosowane do produkcji pasz w polskich mieszalniach.
Z drugiej strony - ceny w skupach utrzymują się na bardzo niskim poziomie.
- Stawki od 3,5 d0 4,2 zł/kg żywca nie są w stanie pokryć kosztów związanych z produkcją - zwraca uwagę Lubelska Izba Rolnicza. - Ceny skupu poniżej 4 zł/kg żywna nie pokrywają kosztów produkcji.
Restrykcje nakładane przez rządy krajów unijnych w ramach walki z pandemią ograniczyły działanie turystyki i gastronomii. Zakazano także imprez zbiorowych.
- Wszystkie te decyzje mają swoje reperkusje w spadających cenach żywca wieprzowego - zauważa Gustaw Jędrejek. - Może to doprowadzić do wielu bankructw.
Zdaniem izby konieczne jest wsparcie finansowe dla producentów trzody chlewnej. Izba postuluje, by była to pomoc cykliczna do czasu zakończenia epidemii.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|