KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
1 lutego 2021

Cytrusowa skórka - czy jest niebezpieczna dla zdrowia?

Skórki z pomarańczy czy cytryny coraz częściej pojawiają się w najróżniejszych przepisach kulinarnych. Warto podchodzić do nich ostrożnie, bo mogą być konserwowane kontrowersyjną substancją o nazwie imazalil. Czym ona jest i dlaczego się ją stosuje?

Informację o zastosowaniu środka o nazwie imazalil znaleźć trudno, bo pomarańcze zazwyczaj sprzedawane są luzem (w takim wypadku stosowny komunikat umieszczony jest zazwyczaj na skrzynce, ale klientowi trudno ją obejrzeć). Ewentualne zastosowanie imazalilu łatwiej sprawdzić w przypadku cytrusów oferowanych w opakowaniach zbiorczych, np. siatkach. 

Czym jest imazalil?

Imazalil to chemiczny specyfik, którego zadaniem jest ochrona owoców przed pleśnieniem i psuciem się. Jego stosowanie producenci tłumaczą faktem, że zanim cytrusy trafią na półki naszych sklepów i do naszych domów muszą przebyć długą, trwającą zazwyczaj kilka tygodni, drogę. 

O ile badania wskazują, że substancja ta nie stanowi zagrożenia owocu, to w przypadku skórki takie ryzyko istnieje. Nie jest to sprawa błaha, bo imazalil jest środkiem rakotwórczym, może także niekorzystnie wpłynąć na pracę układu nerwowego. Oskarża się go również o powodowanie bezpłodności. 

O ile więc same cytrusy możemy jeść raczej spokojnie (eksperci zwracają uwagę by zawsze wcześniej je dokładnie myć – w sprzedaży pojawiły się nawet ekologiczne płyny do mycia warzyw i owoców), to w przypadku, gdy potrzebujemy skórek (albo gdy cytrusami chcemy poczęstować małe dzieci), warto rozważyć zakup owoców z certyfikatem ekologicznym. W rolnictwie i przetwórstwie ekologicznym stosowanie imazalilu jest zakazane. Po takie ekologiczne owoce wybrać się możemy do specjalistycznego sklepu, ale ekoprodukty coraz częściej pojawiają się także w sieciach handlowych i delikatesach internetowych. Warto po nie sięgnąć, gdyż zazwyczaj są smaczniejsze niż te konwencjonalne.

Dodatkowo zapas eko skórek można wysuszyć i dodać jako aromat do ulubionej herbatki lub...kąpieli relaksacyjnej. A smakoszom polecam wykonanie pysznego, włoskiego likieru o nazwie limoncello, który przygotowywany jest właśnie na ekologicznych skórkach od cytryn. Smakuje obłędnie!

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione