Znasz pączki z ziemniaków? Wypróbuj koniecznie!
Pączki ziemniaczane
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 25 dag masła, cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub octu, marmolada, gęsty dżem lub powidła
Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, ugotować, gorące zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę; do wciąż gorących ziemniaków dodać masło, wymieszać, by się rozpuściło, przestudzić; rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną; jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków; wsypać mąkę, sól i wyrabiać; na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe); nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać; ułożyć na stolnicy posypanej mąką; po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st. C, smażyć z obu stron, jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem); po usmażeniu można posypać cukrem pudrem; uwaga: ciasto nie musi wyrastać, jak typowe ciasto drożdżowe; wystarczy, że uformowane pączki poleżą kilka minut, zanim rozgrzeje się tłuszcz, a potem urosną jeszcze podczas smażenia.
Idealna opcja na tłusty czwartek :-)
Izabela Radziwon ŁODR w Bratoszewicach Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|