KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Znasz pączki z ziemniaków? Wypróbuj koniecznie!

Opublikowano 21.02.2022 r.
Pączki z dodatkiem ziemniaków? Brzmi dziwnie? A czy wiecie, że to prawdziwy kulinarny HIT! Warto wypróbować ten przepis z racji zbliżającego się tłustego czwartku. Takie pączki są bardzo delikatne w smaku, puszyste i niesamowicie miękkie.

Pączki ziemniaczane

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 25 dag masła, cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub octu, marmolada, gęsty dżem lub powidła

Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, ugotować, gorące zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę; do wciąż gorących ziemniaków dodać masło, wymieszać, by się rozpuściło, przestudzić; rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną; jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków; wsypać mąkę, sól i wyrabiać; na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe); nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać; ułożyć na stolnicy posypanej mąką; po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st. C, smażyć z obu stron, jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem); po usmażeniu można posypać cukrem pudrem; uwaga: ciasto nie musi wyrastać, jak typowe ciasto drożdżowe; wystarczy, że uformowane pączki poleżą kilka minut, zanim rozgrzeje się tłuszcz, a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Idealna opcja na tłusty czwartek :-)

 

 

Izabela Radziwon

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj