Polska gęś międzynarodowym hitem

Co ciekawe, w naszej polskiej kuchni od bardzo dawna popularne były gęsi. Te dorodne ptaki były i są odpowiednie dla tradycyjnych, dużych rodzin oraz na uroczyste przyjęcia. Zgodnie z rytmem natury i zasadą sezonowości produktu spożywano je przede wszystkim jesienią i na początku zimy, w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada, dziś Narodowe Święto Niepodległości). Gęsina jest więc popularna na polskich stołach i dzisiaj, gdy w listopadzie wraca do menu restauracji w całym kraju.
Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w Kujawsko-Pomorskiem to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej. W ubiegłym roku odnotowano znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej – o blisko 40 proc. rok do roku.
Dumni z polskiej gęsiny staramy się ją promować na całym świecie. Dla przykładu: w ramach bogatego programu towarzyszącego udziałowi Polski w Wystawie Expo 2017 w Astanie 17 czerwca 2017 r. odbyły się uroczyste obchody Dnia Polaków Kazachstanu. W czasie tego wydarzenia podczas bankietu, połączonego z degustacją tradycyjnych polskich produktów i potraw, wśród dań – obok bigosu, wędzonego łososia i wołowiny wysokiej jakości – królowała oczywiście gęsina z jabłkami.
Gęsina cieszy się opinią mięsa o wybornym smaku, kruchego i delikatnego, to jednak nie wszystkie jej zalety. Mięso ma również walory zdrowotne: zawarte w nim białko jest bardzo łatwo przyswajalne, a tłuszcz należy do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych, przyczynia się bowiem do redukcji cholesterolu. Gęsina bogata jest w witaminy: A, B1, B2, D, E i PP oraz fosfor, żelazo i magnez. Mięso z gęsi polecane jest w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych, w przypadku zmęczenia i przepracowania.
Smakowite i zdrowe mięso zyskuje na popularności. Warto zatem stawiać na promocję rodzimego mięsa gęsiego i zwiększać jego produkcję. Konsumentom polecamy je na co dzień. Nie tylko od święta.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|