Kukurydzę warto dobierać regionalnie
Pod względem uprawy mamy w Polsce kilka regionów klimatycznych i warto dostosować swoje wybory do odmian zalecanych zalecanych dla danego regionu - mówi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Bezpieczniej jest zrezygnować z odmian o bardzo wysokim FAO w regionach takich jak choćby Pomorze Zachodnie, gdzie udają się one tylko przy bardzo ciepłych latach. Miniony sezon nauczył nas, że był problem z odmianami o wysokim FAO, długo czekały na zbiór, czasem zbyt późny zbiór zaburzył także planowe zmianowanie upraw. Czy rok 2021 będzie inny? - tego nie wiemy.
Pamiętajmy, iż kukurydza to roślina ciepłolubna. Należy zatem starannie dopasować odmianę do rejonizacji. Im niższa wartość FAO tym kukurydza szybciej dojrzewa. Pojawiają się nowe odmiany o średnim FAO dobrze plonujące i dające szansę wczesnego zbioru zarówno w uprawach na kiszonkę jak i na ziarno.
Wybór odmiany to bardzo ważna decyzja. Jeśli mamy z tym problem, warto porozmawiać z ulubionym doradcą - mówi Józef Węgrzyn. - Warto też skorzystać z list odmian zalecanych, które są opracowywane przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych dla każdego z województw i są dostępne u doradców rolniczych. Zamiast uczyć się na własnych błędach warto skorzystać z podpowiedzi fachowców.
Z List Odmian Zalecanych wartko korzystać także w przypadku innch upraw. Opracowane przez ekspertów z COBORU podpowiedzą, jak wybrać odmianę dającą pewny plon i dostosowaną do przeciętnych warunków pogodowych w naszym regionie.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|