Przepis na tradycyjne pączki poleca KGW Krystynianki

Składniki:
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
- 10 dkg drożdży
- 2 szkl. ciepłego mleka
- pół kostki roztopionego i przestudzonego masła
- cukier waniliowy
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki spirytusu
- 1 kg marmolady
- 1 kg smalcu do smażenia
Wykonanie:
Do garnka wlać kilka łyżek ciepłego mleka, włożyć rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Zaczyn ma mieć gęstość dobrej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, ubite żółtka i spirytus. Wymieszać drewnianą łyżką i dobrze wyrobić ręką. Następnie dolewamy po trochu roztopione masło i dalej wyrabiamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie bierzemy równe porcje ciasta, w środek wkładamy marmoladę i formujemy pączki. Odkładamy na kilka minut, aby jeszcze urosły. Smażymy na gorącym smalcu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Smacznego!
Więcej o działalności KGW Krystynianki przeczytacie w artykule "Poznaj nasze KGW" :-)
Tematy pokrewne:![]() | "Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich "Krystynianki" |
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|