KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 grudnia 2018

Wigilijny kompot z suszu - świąteczny napój na lepsze trawienie

Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy napój na wieczerzy wigilijnej. Jest smaczny, niezwykle aromatyczny, ale co ważne, pozytywnie wpływa na trawienie. Przy świątecznym stole będzie zatem niezbędny. Poznaj nasz przepis!

Kompot z suszu – symbolika

Ludowe wierzenia przypisywały każdej z 12 wigilijnych potraw konkretne znaczenie, nie inaczej jest z kompotem z suszu. Wigilijny susz to mieszanka suszonych owoców: jabłka symbolizują zdrowie i miłość, śliwki mają odpędzić złe moce, a gruszki zapewnić długie życie. 

Przepis na kompot z suszu

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek,
  • 80 g suszonych gruszek,
  • 80 g suszonych śliwek,
  • laska cynamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 goździki, 
  • ewentualnie sok z 1/4 cytryny.

Wykonanie:
Owoce płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Odstawiamy – najlepiej na noc. Owoce gotujemy w wodzie, w której się moczyły (gotujemy przez 30 minut na małym ogniu). Po zagotowaniu dodajemy cynamon, goździki, miód i sok z cytryny.

Dobre trawienie w Święta – to rzecz święta!

Kompot z suszonych owoców to prawdziwe bogactwo błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na trawienie (przyspiesza perystaltykę jelit). Jest zatem obowiązkowym napojem przy świątecznym stole!

Kompot z suszu rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy pić ten napój nie tylko w Wigilię. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione