KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 grudnia 2017

Przepis na puszysty świąteczny sernik na kruchym cieście

Sernik to jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Jedwabiście kremowy, puszysty i aromatyczny – taki lubimy najbardziej - dlatego dzielimy się z Wami wyjątkowym przepisem. 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Masa serowa: Ubijamy pianę z białek, dodajemy połowę cukru. W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, masło oraz zmielony ser (ucieramy mikserem). Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy pianę z białek (porcjami). 

Na okrągłą blaszkę wykładamy kruche ciasto, następnie wylewamy na nie masę serową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik po ostudzeniu można udekorować np. polewą czekoladową.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione