Jak korzystać z agroturystyki w czasie pandemii?
Nowe zasady obowiązują od 12 do 28 lutego 2021 r. W ramach reżimu sanitarnego otwarte są hotele oraz pozostałe miejsca noclegowe, w tym agroturystyka. Opublikowane rozporządzenie potwierdza, że z hoteli mogą korzystać wszyscy turyści, ale właściciele mogą udostępniać tylko 50% pokoi znajdujących się w obiekcie.
Jak zauważa Wielkopolska Izba Rolnicza, rozporządzenie mówi o prowadzeniu „usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych”, w którym ujęte są hotele, pensjonaty i motele. To właśnie tych obiektów dotyczy zmniejszenie obłożenia. Należy więc rozumieć, że obiekty noclegowe z pozostałych kategorii (np. apartamenty, domki, kwatery i pokoje) mogą wynajmować całość dostępnych miejsc.
Hotele i obiekty noclegowe muszą działać w reżimie sanitarnym.
Poza tym ograniczone jest korzystanie z hotelowych restauracji czy kuchni agroturystycznych – oznacza to, że posiłki mogą być wydawane tylko do pokoju na wyraźne życzenie gości. Odwiedzający agroturystykę muszą się zatem liczyć z tym, że nie będą mogli uczestniczyć w przygotowaniu wiejskich smakołyków takich jak biały ser czy masło, a także nie będą mogli, jak to zwykle bywało w gospodarstwach agroturystycznych spędzić czasu przy wspólnym ognisku - pisze WIR.
Źródło: WIR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|