KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
25 lutego 2021

Seler na zdrowie - kulinarne propozycje z selerem w roli głównej

Seler zwyczajny znany był już w starożytności. Użytkowany jako gatunek spożywczy, mający właściwości lecznicze. Seler uważano też za symbol pomyślności i szczęścia. Obecnie wzrasta spożycie selera, ze względu na jego walory prozdrowotne, a także jako surowiec w przetwórstwie, dodatek do potraw. Poniżej przedstawiam kilka przykładów kulinarnych z udziałem selera

Jest to warzywo dwuletnie, które powinno być uprawiane w każdym warzywniku przydomowym. Można jeść bulwiasty, spichrzowy korzeń oraz liście, które można używać na bieżąco. Olejek eteryczny zawarty w liściach i korzeniach nadaje warzywu specyficzny smak i zapach. Korzeń i liście są bogatym źródłem witamin oraz aminokwasów. Zawierają też cenne sole mineralne (zwłaszcza potas, żelazo, wapń, fosfor), mające dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Seler jest nisko kaloryczny i dietetyczny. Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, poprawę kondycji. Spożywanie selera zapobiega miażdżycy, jest środkiem moczopędnym, korzystnie działa na układ limfatyczny i nerwowy. Sok z korzeni lub napar, poprawia apetyt i trawienie. Dorodne korzenie po zbiorach z warzywnika, przechowujemy w piwnicach lub kopcach. Warto też zagospodarować świeże liście. Drobno pokrojone można konserwować np. w oleju, solić, zamrażać lub suszyć.

     

ZUPA SELEROWA

Składniki:

  • 30 dag selera,
  • 25 dag włoszczyzny (bez kapusty),
  • 40 dag mięsa wołowego,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści selera,
  • sól do smaku.

Wykonanie: Mięso umyć, zalać wodą, posolić i gotować 30 minut. Następnie dodać umytą, oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Seler umyć oczyścić, obrać, opłukać, pokroić i ugotować zalewając wrzącą wodą. Ugotowany przetrzeć przez
sito lub zmiksować. Następnie dodać do wywaru mięsno-jarzynowego. Zupę doprawić śmietaną. Żółtka rozetrzeć z małą ilością zimnego wywaru i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem dodać liście selera. Podawać z grzankami.

 

ZUPA KREM Z SELERA I SOKU POMARAŃCZOWEGO

Składniki:

  • 40 dag selera,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 10 dag cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego),
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła,
  • ¾ litra wywaru warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • mielony koper włoski,
  • gałka
  • muszkatołowa,
  • nasiona słonecznika.

Wykonanie: Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i seler oczyścić, opłukać pokroić w grubą kostkę. W garnku do zupy podsmażyć na tłuszczu cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i seler. Zalać wywarem i gotować 15 minut. Zmiksować. Dodać sok pomarańczowy i tyle wody aby uzyskać żądaną konsystencję zupy. Ponownie zagotować. Dodać śmietanę i doprawić przyprawami. Podawać z prażonymi nasionami słonecznika.

 

SURÓWKA Z SELERÓW I JABŁKA

Składniki:

  • 2 selery,
  • 1 jabłko (łącznie ok. 40 dag),
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki
  • drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Wykonanie: Oczyszczone, umyte, obrane selery zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych
otworach. Surówkę skropić sokiem z cytryny. Zalać śmietaną lub jogurtem. Dodać sól, cukier do smaku. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.

 

SAŁATKA SELEROWA

Składniki:

  • 1 średniej wielkości seler,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 jajko
  • ugotowane na twardo,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka startego chrzanu,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Seler dokładnie umyć, ugotować w łupinie. Gdy wystygnie obrać i pokroić w kostkę. Jajko też pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć i odcedzić. Obraną cebulę posiekać i sparzyć na sitku. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach i skropić sokiem z cytryny. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, polać jogurtem połączonym z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

SAŁATKA Z SELERÓW I BURAKA ĆWIKŁOWEGO

Składniki:

  • 2 selery,
  • 1 ugotowany burak,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • sól, cukier,
  • pieprz,
  • sok z cytryny do smaku.

Wykonanie: Selery oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem.
Dodać przyprawy, wymieszać. Włożyć do salaterki. Burak obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny oprószyć solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Na selerach ułożyć plasterki buraka, posypać orzechami.

 

SAŁATKA Z SELERÓW I ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • 2 selery,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ogórki
  • kiszone,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku.

Wykonanie: Selery i ziemniaki umyć, ugotować w skórkach. Wystudzić, obrać i pokroić w paski. Cebulę i ogórki po obraniu
pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić do smaku.

SELER W SOSIE GRZYBOWYM

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka
  • tartej bułki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • oliwa
  • do smażenia sól

Składniki sosu:

  • 3 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Seler umyć i ugotować w łupinie. Po wystudzeniu obrać i pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić, obtoczyć w tartej bułce i roztrzepanym jajku. Usmażyć z obu stron na gorącej oliwie. Grzyby ugotować i drobno posiekać
(wywar zachować). Cebulę obrać posiekać. Z mąki masła sporządzić białą zasmażkę. Wsypać do niej cebulę oraz grzyby. Chwilę smażyć. Po czym dodać wywar z grzybów rozprowadzony jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać usmażone plastry selera. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

NAPÓJ Z SELERA I MARCHWI

Składniki:

  • 1 seler,
  • 3 marchwie,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • natka pietruszki,
  • miód i sól do smaku.

Wykonanie: Z selera i marchwi wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać wodę, sok z cytryny, miód i sól do smaku. Przed podaniem
posypać posiekaną natką pietruszki.

 

NAPÓJ Z SELERA I JABŁEK

Składniki:

  • 50 dag selera,
  • 50 dag kwaśnych jabłek,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • sól, cukier do smaku.

Wykonanie: Selery oczyścić, obrać, opłukać. Wycisnąć sok w sokowirówce. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Połączyć z sokiem z selerów. Zmieszać z wodą. Doprawić do smaku solą i cukrem.

 

KOKTAJL POMIDOROWO–SELEROWY

Składniki:

  • 5 pomidorów,
  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody,
  • 1 -2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • miód i sól do smaku.

Wykonanie: Seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Z selerów i pomidorów
wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać wodę, miód i sól do smaku.

NAPAR Z SELERA NA POPRAWĘ KONDYCJI

Łyżkę startego selera umieścić w słoiku i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Zakręcić i zostawić na 4 godziny. Pić 30 minut przed jedzeniem po 2 łyżki.

NAPAR Z SELERA PRZY STRESIE

30 g startego korzenia zalać 1 litrem wrzącej wody i zostawić na kilka godzin. Pić po ½ szklanki kilka razy dziennie.

 

 

Barbara Majnusz

Śląski Ośrodek Rolniczy

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione