KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Seler na zdrowie - kulinarne propozycje z selerem w roli głównej

Opublikowano 25.02.2021 r.
Seler zwyczajny znany był już w starożytności. Użytkowany jako gatunek spożywczy, mający właściwości lecznicze. Seler uważano też za symbol pomyślności i szczęścia. Obecnie wzrasta spożycie selera, ze względu na jego walory prozdrowotne, a także jako surowiec w przetwórstwie, dodatek do potraw. Poniżej przedstawiam kilka przykładów kulinarnych z udziałem selera

Jest to warzywo dwuletnie, które powinno być uprawiane w każdym warzywniku przydomowym. Można jeść bulwiasty, spichrzowy korzeń oraz liście, które można używać na bieżąco. Olejek eteryczny zawarty w liściach i korzeniach nadaje warzywu specyficzny smak i zapach. Korzeń i liście są bogatym źródłem witamin oraz aminokwasów. Zawierają też cenne sole mineralne (zwłaszcza potas, żelazo, wapń, fosfor), mające dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Seler jest nisko kaloryczny i dietetyczny. Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, poprawę kondycji. Spożywanie selera zapobiega miażdżycy, jest środkiem moczopędnym, korzystnie działa na układ limfatyczny i nerwowy. Sok z korzeni lub napar, poprawia apetyt i trawienie. Dorodne korzenie po zbiorach z warzywnika, przechowujemy w piwnicach lub kopcach. Warto też zagospodarować świeże liście. Drobno pokrojone można konserwować np. w oleju, solić, zamrażać lub suszyć.

     

ZUPA SELEROWA

Składniki:

  • 30 dag selera,
  • 25 dag włoszczyzny (bez kapusty),
  • 40 dag mięsa wołowego,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki słodkiej śmietany,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści selera,
  • sól do smaku.

Wykonanie: Mięso umyć, zalać wodą, posolić i gotować 30 minut. Następnie dodać umytą, oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Seler umyć oczyścić, obrać, opłukać, pokroić i ugotować zalewając wrzącą wodą. Ugotowany przetrzeć przez
sito lub zmiksować. Następnie dodać do wywaru mięsno-jarzynowego. Zupę doprawić śmietaną. Żółtka rozetrzeć z małą ilością zimnego wywaru i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem dodać liście selera. Podawać z grzankami.

 

ZUPA KREM Z SELERA I SOKU POMARAŃCZOWEGO

Składniki:

  • 40 dag selera,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 10 dag cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego),
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła,
  • ¾ litra wywaru warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • mielony koper włoski,
  • gałka
  • muszkatołowa,
  • nasiona słonecznika.

Wykonanie: Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i seler oczyścić, opłukać pokroić w grubą kostkę. W garnku do zupy podsmażyć na tłuszczu cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i seler. Zalać wywarem i gotować 15 minut. Zmiksować. Dodać sok pomarańczowy i tyle wody aby uzyskać żądaną konsystencję zupy. Ponownie zagotować. Dodać śmietanę i doprawić przyprawami. Podawać z prażonymi nasionami słonecznika.

 

SURÓWKA Z SELERÓW I JABŁKA

Składniki:

  • 2 selery,
  • 1 jabłko (łącznie ok. 40 dag),
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki
  • drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Wykonanie: Oczyszczone, umyte, obrane selery zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych
otworach. Surówkę skropić sokiem z cytryny. Zalać śmietaną lub jogurtem. Dodać sól, cukier do smaku. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.

 

SAŁATKA SELEROWA

Składniki:

  • 1 średniej wielkości seler,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 jajko
  • ugotowane na twardo,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka startego chrzanu,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Seler dokładnie umyć, ugotować w łupinie. Gdy wystygnie obrać i pokroić w kostkę. Jajko też pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć i odcedzić. Obraną cebulę posiekać i sparzyć na sitku. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach i skropić sokiem z cytryny. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, polać jogurtem połączonym z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

SAŁATKA Z SELERÓW I BURAKA ĆWIKŁOWEGO

Składniki:

  • 2 selery,
  • 1 ugotowany burak,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • sól, cukier,
  • pieprz,
  • sok z cytryny do smaku.

Wykonanie: Selery oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem.
Dodać przyprawy, wymieszać. Włożyć do salaterki. Burak obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny oprószyć solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Na selerach ułożyć plasterki buraka, posypać orzechami.

 

SAŁATKA Z SELERÓW I ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • 2 selery,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ogórki
  • kiszone,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku.

Wykonanie: Selery i ziemniaki umyć, ugotować w skórkach. Wystudzić, obrać i pokroić w paski. Cebulę i ogórki po obraniu
pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić do smaku.

SELER W SOSIE GRZYBOWYM

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka
  • tartej bułki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • oliwa
  • do smażenia sól

Składniki sosu:

  • 3 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Seler umyć i ugotować w łupinie. Po wystudzeniu obrać i pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić, obtoczyć w tartej bułce i roztrzepanym jajku. Usmażyć z obu stron na gorącej oliwie. Grzyby ugotować i drobno posiekać
(wywar zachować). Cebulę obrać posiekać. Z mąki masła sporządzić białą zasmażkę. Wsypać do niej cebulę oraz grzyby. Chwilę smażyć. Po czym dodać wywar z grzybów rozprowadzony jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać usmażone plastry selera. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

NAPÓJ Z SELERA I MARCHWI

Składniki:

  • 1 seler,
  • 3 marchwie,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • sok z ½ cytryny,
  • natka pietruszki,
  • miód i sól do smaku.

Wykonanie: Z selera i marchwi wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać wodę, sok z cytryny, miód i sól do smaku. Przed podaniem
posypać posiekaną natką pietruszki.

 

NAPÓJ Z SELERA I JABŁEK

Składniki:

  • 50 dag selera,
  • 50 dag kwaśnych jabłek,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • sól, cukier do smaku.

Wykonanie: Selery oczyścić, obrać, opłukać. Wycisnąć sok w sokowirówce. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Połączyć z sokiem z selerów. Zmieszać z wodą. Doprawić do smaku solą i cukrem.

 

KOKTAJL POMIDOROWO–SELEROWY

Składniki:

  • 5 pomidorów,
  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody,
  • 1 -2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • miód i sól do smaku.

Wykonanie: Seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Z selerów i pomidorów
wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać wodę, miód i sól do smaku.

NAPAR Z SELERA NA POPRAWĘ KONDYCJI

Łyżkę startego selera umieścić w słoiku i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Zakręcić i zostawić na 4 godziny. Pić 30 minut przed jedzeniem po 2 łyżki.

NAPAR Z SELERA PRZY STRESIE

30 g startego korzenia zalać 1 litrem wrzącej wody i zostawić na kilka godzin. Pić po ½ szklanki kilka razy dziennie.

 

 

Barbara Majnusz

Śląski Ośrodek Rolniczy

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO