Seler na zdrowie - kulinarne propozycje z selerem w roli głównej
Seler
Jest to warzywo dwuletnie, które powinno być uprawiane w każdym warzywniku przydomowym. Można jeść bulwiasty, spichrzowy korzeń oraz liście, które można używać na bieżąco. Olejek eteryczny zawarty w liściach i korzeniach nadaje warzywu specyficzny smak i zapach. Korzeń i liście są bogatym źródłem witamin oraz aminokwasów. Zawierają też cenne sole mineralne (zwłaszcza potas, żelazo, wapń, fosfor), mające dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Seler jest nisko kaloryczny i dietetyczny. Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, poprawę kondycji. Spożywanie selera zapobiega miażdżycy, jest środkiem moczopędnym, korzystnie działa na układ limfatyczny i nerwowy. Sok z korzeni lub napar, poprawia apetyt i trawienie. Dorodne korzenie po zbiorach z warzywnika, przechowujemy w piwnicach lub kopcach. Warto też zagospodarować świeże liście. Drobno pokrojone można konserwować np. w oleju, solić, zamrażać lub suszyć.
ZUPA SELEROWA
Składniki:
- 30 dag selera,
- 25 dag włoszczyzny (bez kapusty),
- 40 dag mięsa wołowego,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki słodkiej śmietany,
- 2 łyżki drobno posiekanych liści selera,
- sól do smaku.
Wykonanie: Mięso umyć, zalać wodą, posolić i gotować 30 minut. Następnie dodać umytą, oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Seler umyć oczyścić, obrać, opłukać, pokroić i ugotować zalewając wrzącą wodą. Ugotowany przetrzeć przez
sito lub zmiksować. Następnie dodać do wywaru mięsno-jarzynowego. Zupę doprawić śmietaną. Żółtka rozetrzeć z małą ilością zimnego wywaru i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem dodać liście selera. Podawać z grzankami.
ZUPA KREM Z SELERA I SOKU POMARAŃCZOWEGO
Składniki:
- 40 dag selera,
- 30 dag ziemniaków,
- 10 dag cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 150ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego),
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła,
- ¾ litra wywaru warzywnego,
- sól, pieprz,
- mielony koper włoski,
- gałka
- muszkatołowa,
- nasiona słonecznika.
Wykonanie: Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i seler oczyścić, opłukać pokroić w grubą kostkę. W garnku do zupy podsmażyć na tłuszczu cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i seler. Zalać wywarem i gotować 15 minut. Zmiksować. Dodać sok pomarańczowy i tyle wody aby uzyskać żądaną konsystencję zupy. Ponownie zagotować. Dodać śmietanę i doprawić przyprawami. Podawać z prażonymi nasionami słonecznika.
SURÓWKA Z SELERÓW I JABŁKA
Składniki:
- 2 selery,
- 1 jabłko (łącznie ok. 40 dag),
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki
- drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz do smaku.
Wykonanie: Oczyszczone, umyte, obrane selery zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych
otworach. Surówkę skropić sokiem z cytryny. Zalać śmietaną lub jogurtem. Dodać sól, cukier do smaku. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.
SAŁATKA SELEROWA
Składniki:
- 1 średniej wielkości seler,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 jajko
- ugotowane na twardo,
- 1 czerwona cebula,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka startego chrzanu,
- 1 łyżka rodzynek,
- posiekana natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Seler dokładnie umyć, ugotować w łupinie. Gdy wystygnie obrać i pokroić w kostkę. Jajko też pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć i odcedzić. Obraną cebulę posiekać i sparzyć na sitku. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach i skropić sokiem z cytryny. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, polać jogurtem połączonym z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
SAŁATKA Z SELERÓW I BURAKA ĆWIKŁOWEGO
Składniki:
- 2 selery,
- 1 ugotowany burak,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- sól, cukier,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku.
Wykonanie: Selery oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem.
Dodać przyprawy, wymieszać. Włożyć do salaterki. Burak obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny oprószyć solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Na selerach ułożyć plasterki buraka, posypać orzechami.
SAŁATKA Z SELERÓW I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
- 2 selery,
- 4 ziemniaki,
- 2 ogórki
- kiszone,
- 2 cebule,
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku,
- 4 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- cukier do smaku.
Wykonanie: Selery i ziemniaki umyć, ugotować w skórkach. Wystudzić, obrać i pokroić w paski. Cebulę i ogórki po obraniu
pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
SELER W SOSIE GRZYBOWYM
Składniki:
- 1 duży seler,
- 1 jajko,
- 1 łyżka
- tartej bułki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- oliwa
- do smażenia sól
Składniki sosu:
- 3 dag suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Seler umyć i ugotować w łupinie. Po wystudzeniu obrać i pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić, obtoczyć w tartej bułce i roztrzepanym jajku. Usmażyć z obu stron na gorącej oliwie. Grzyby ugotować i drobno posiekać
(wywar zachować). Cebulę obrać posiekać. Z mąki masła sporządzić białą zasmażkę. Wsypać do niej cebulę oraz grzyby. Chwilę smażyć. Po czym dodać wywar z grzybów rozprowadzony jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać usmażone plastry selera. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
NAPÓJ Z SELERA I MARCHWI
Składniki:
- 1 seler,
- 3 marchwie,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- sok z ½ cytryny,
- natka pietruszki,
- miód i sól do smaku.
Wykonanie: Z selera i marchwi wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać wodę, sok z cytryny, miód i sól do smaku. Przed podaniem
posypać posiekaną natką pietruszki.
NAPÓJ Z SELERA I JABŁEK
Składniki:
- 50 dag selera,
- 50 dag kwaśnych jabłek,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- sól, cukier do smaku.
Wykonanie: Selery oczyścić, obrać, opłukać. Wycisnąć sok w sokowirówce. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Połączyć z sokiem z selerów. Zmieszać z wodą. Doprawić do smaku solą i cukrem.
KOKTAJL POMIDOROWO–SELEROWY
Składniki:
- 5 pomidorów,
- 1 seler korzeniowy,
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody,
- 1 -2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- miód i sól do smaku.
Wykonanie: Seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Z selerów i pomidorów
wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać wodę, miód i sól do smaku.
NAPAR Z SELERA NA POPRAWĘ KONDYCJI
Łyżkę startego selera umieścić w słoiku i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Zakręcić i zostawić na 4 godziny. Pić 30 minut przed jedzeniem po 2 łyżki.
NAPAR Z SELERA PRZY STRESIE
30 g startego korzenia zalać 1 litrem wrzącej wody i zostawić na kilka godzin. Pić po ½ szklanki kilka razy dziennie.
Barbara Majnusz Śląski Ośrodek Rolniczy Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|