KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 listopada 2021

Uprawa grzybów? Tak - własna i ekologiczna

Jeśli jesteśmy pasjonatami grzybów, lubimy wiedzieć jak zostały wyhodowane. Gdy dodatkowo jeszcze staramy się jeść prawdziwie ekologiczne produkty, możemy spróbować amatorskiej hodowli grzybów, do uprawy w pomieszczeniach lub na zewnątrz. Oczywiście będzie to uprawa na niewielką skalę, więc potrzebujemy tylko pomieszczenia, czystej wody i grzybni.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ GRZYBY?

1. Sprzyjają odchudzaniu, bo mają niewiele kalorii, np. pieczarki 15 kcal/100 g, a boczniaki – 32 kcal/100 g. Grzyby prawie nie zawierają tłuszczu. Ich głównym składnikiem jest woda.

2. Zawierają dużo błonnika, dają poczucie sytości i zapewniają sprawne trawienie, wpływają też na szybkość metabolizmu.

3. Wzmacniają układ odpornościowy dzięki zawartym antyutleniaczom, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne (nowotwory, choroby układu krążenia, itp.). Zwiększają odporność na wirusy, obniżają poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów. Zawierają też sporo witaminy B i C.

4. Są smaczne i aromatyczne, przez co urozmaicają nasze potrawy.

WŁASNE GRZYBY ZIMĄ?

Okres zimowy nie oznacza, że musimy czekać na grzyby do lata, czy jesieni. Wprawdzie sklepy spożywcze oferują niektóre gatunki przez cały rok, ale można samemu spróbować hodować grzyby w domu, np. pieczarki lub inne mniej znane jak np. boczniak mikołajkowy, bo nie jest to ani trudne, ani bardzo kosztowne.

JAKIE GRZYBY MOŻNA UPRAWIAĆ?

Do amatorskiej uprawy w domu najbardziej nadają się pieczarki odmiany białej lub brązowej. Rosną w świetle lub bez niego.

Warte zainteresowania są także wszelkiego rodzaju:
• boczniaki: ostrygowaty, cytrynowy, eryngii, shii-take,
• opieńki: miodowa i zmienna, łuskwiak nameko, reishi (lakownica lśniąca), maitake (żagwica listkowata), piopino (polówka wiązkowa) i inne.

Jeśli podejmiemy się uprawy grzybów, mamy w czym wybierać. W ofercie producentów znajdziemy także gotowe podłoża grzybów do uprawy w ogrodzie od wiosny do jesieni: czubajki kani, smardza czy purchawicy olbrzymiej. Grzyby te mają swoje specyficzne wymagania co do podłoża czy sąsiedztwa innych roślin.

CO JEST POTRZEBNE DO UPRAWY GRZYBÓW?

Oczywiście – grzybnia dostępna w różnych formach. Znajdziemy ją w sklepach ogrodniczych i w ofercie producentów zamieszczonej na stronach internetowych. Jak już wspomniałam, każdy gatunek grzyba ma własne wymagania co do temperatury, natężenia oświetlenia i każdy potrzebuje innego okresu czasu, aby wydać owocniki. Zalecam zapoznanie się z technologią uprawy przed zakupem (np. na stronie internetowej producenta), gdyż od tego zależy, czy nasza uprawa się powiedzie. W zasadzie nasza opieka nad grzybami polega na podlewaniu lub raczej zraszaniu grzybni wodą. Wszystkie czynności, które wykonujemy przy uprawie grzybów, powinny być wykonywane jak najbardziej sterylnie.

KOŁECZKI, BALOTY CZY GRZYBNIA NA ZIARNIE?

Producenci oferują nam grzybnie w różnych postaciach. Najbardziej powszechne formy to:
1. Baloty – drobno posiekana słoma lub inne podłoże, odpowiednio spreparowane z grzybnią w dołączonym worku. Zaletą tej formy jest najkrótszy czas oczekiwania na zbiór.

2. Grzybnia na ziarnie – kupujemy ją razem z substratem do samodzielnego przygotowania podłoża. Jej atutem jest możliwość rozpoczęcia uprawy w dowolnym momencie. Woreczek z grzybnią można przechowywać w lodówce przez pewien czas, a potem „zaszczepić” nią podłoże. Czas oczekiwania na zbiór wynosi około miesiąca, w zależności od gatunku grzyba.

3. Grzybnia na kołkach to drewniane kołeczki (np. meblowe) „zaszczepione” grzybem, które umieszczamy w pieńku zdrowego drewna pochodzącego z drzewa liściastego. Polega to na nawierceniu (co 15-20 cm) otworów, w których umieszczamy kołki. Ważne, aby pieniek nie wysechł i nie był wystawiony na słońce. Czas oczekiwania na zbiór jest w tym przypadku najdłuższy, od kilku miesięcy do roku, ale za to możemy liczyć na zbiory od 3 do 6 lat.

Uprawa większości tych grzybów jest możliwa przez cały rok, oczywiście przy zachowaniu odpowiednich warunków. Zbiór grzybów odbywa się rzutami, tak jak w naturze.

 

 

Brygida Stroczyk

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione