KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Polska na 25 miejscu w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego

Opublikowano 26.02.2021 r.
Organizacja Economist Intelligence Unit (EIU) opublikowała dziewiąty Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI)

Sponsorem publikacji jest Corteva Agriscience. Edycja 2020 GFSI obejmuje zagadnienia bezpieczeństwa żywności, zaprezentowane przez pryzmat dochodów i dysproporcji ekonomicznych, nierówności płci oraz zróżnicowania w zakresie środowiska, zasobów naturalnych i odporności systemów żywnościowych na zmiany klimatu. Indeks zwraca uwagę na luki systemowe i sposób, w jaki COVID-19 nasilił ich wpływ na systemy żywnościowe. W oparciu o te ustalenia, światowe bezpieczeństwo żywnościowe zmniejszyło się drugi rok z rzędu.

„Indeks ujawnia poważne wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym i podkreśla konieczność wzmocnienia globalnego systemu żywnościowego, a rolnictwo jest w jego sercu,” - powiedział Jim Collins, dyrektor generalny Corteva Agriscience. - „Corteva Agriscience sponsoruje GFSI, aby zainicjować dyskusję na temat rozwiązań, które mogłyby rozwiązać 
problem braku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Jesteśmy dumni, że bierzemy udział w budowaniu bezpieczniejszego świata.”

W tym roku Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego mierzy bezpieczeństwo żywnościowe w takich kategoriach, jak przystępność cenowa żywności, jej dostępność, jakość i bezpieczeństwo oraz zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu. W raporcie Europa zajęła drugie miejsce w rankingu pod względem wielkości i utrzymała pozycję światowego lidera w zakresie przystępności cenowej żywności. 

Z wyjątkiem Ukrainy, wszystkie kraje europejskie mają solidne programy bezpieczeństwa żywnościowego, mimo kryzysu spowodowanego przez COVID-19. Polska uzyskała 100 punktów za programy bezpieczeństwa żywności oraz wysoki poziom dostępności usług finansowych dla rolnictwa. W 2020 roku pandemia i brak pracowników sezonowych związany z ograniczeniami w przemieszczaniu się, wpłynęły również na ogólną podaż żywności w regionie. W Unii Europejskiej podaż żywności była również zagrożona przez zachowania konsumentów, takie jak paniczne kupowanie niezbędnych artykułów. Jednocześnie na wysokim poziomie oceniono wystarczalność dostaw żywności w Polsce. 

Indeks ujawnia, że zmienność produkcji rolnej w Europie jest powyżej średniej światowej. Ta niestabilność działa jako bariera w przewidywaniu i planowaniu stałych dostaw żywności. Serbia, Słowacja i Norwegia należą do krajów o bardzo niestabilnej produkcji rolnej. Jednakże Europa jako region może to zrekompensować większą infrastrukturą i wiedzą techniczną. Dlatego Europa musi zobowiązać się do wprowadzenia innowacji w branży rolniczej, aby zrównoważyć tę zmienność i ograniczyć ryzyko.

„Tegoroczny Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego EIU, opublikowany w czasach COVID-19 i zmian klimatycznych, zwraca uwagę na wyzwania związane z bezpieczeństwem żywnościowym,” - powiedział Igor Teslenko, prezes Corteva Agriscience na Europę. - „Cieszy nas silna pozycja Europy w zakresie przystępności cenowej żywności, ale musimy wyciągnąć wnioski dotyczące zmienności produkcji rolnej, aby zapewnić stałe dostawy żywności.”

W tym roku, w raporcie uwzględniona została nowa kategoria „Zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu” obejmująca podkategorie takie, jak zależność od importowanej żywności, zarządzanie sytuacjami kryzysowymi i prognozowany wzrost liczby ludności. Z raportu EIU wynika, że kraje europejskie przewyższają wszystkie inne regiony w tej kategorii, mimo że jest to najsłabszy obszar wg indeksu. Raport zwraca uwagę na zły stan gospodarki wodnej w Polsce. Pomimo tego, że Europa jest szczególnie narażona na susze i powodzie, kontynent jest światowym liderem w stymulowaniu zaangażowania politycznego w przystosowanie się do zmian klimatu.

źródło: Corteva 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO