KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zakończono prace nad prototypem systemu dla identyfikowania żywności

Opublikowano 26.02.2021 r.
KOWR i GovTech Polska podsumowali cykl warsztatów realizowanych w ramach pilotażowego projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja Polskiej Żywności. W efekcie pracy przedstawicieli łańcucha dostaw i podmiotów administracji publicznej sprawującej nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności, a także przy wsparciu jednostek naukowo-badawczych powstał pierwszy w Polsce prototyp innowacyjnego systemu informatycznego pozwalającego na identyfikowanie żywności na kluczowych etapach jej produkcji i dystrybucji. 

Zmiany w zarządzaniu bezpieczeństwem i jakością produktów rolno-spożywczych są nieuniknione. Przetwórcy, dostawcy żywności oraz sieci zajmujące się handlem spożywczym coraz częściej decydują się na testowanie nowych rozwiązań zarówno ze względu na możliwość zwiększenia skuteczności, jak i przejrzystości działania łańcucha dostaw. Również mali i średni producenci rolni potrzebują dostępu do najnowszych nowinek technologicznych na równych zasadach jak duże podmioty.

Zainicjowany pilotażowy projekt Paszportyzacja polskiej żywności wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o produkcie żywnościowym, ze szczególnym uwzględnieniem pochodzenia, jakości oraz zabiegów, jakim został ten produkt poddany.

Warsztaty przeprowadzone od września 2020 roku do lutego 2021 roku przez GovTech Polska i KOWR doprowadziły do wykreowania konceptu prototypu innowacyjnego systemu identyfikowania i śledzenia żywności w łańcuchu dostaw.

Podczas warsztatu podsumowującego dokonano zatwierdzenia jego formy, która zapewni szereg funkcjonalności umożliwiających monitorowanie żywności przy uwzględnieniu potrzeb wszystkich interesariuszy projektu. Ważnym elementem spotkania było także omówienie i wskazanie kryteriów oraz ram organizacyjnych, technologicznych i procesowych niezbędnych do przeprowadzenia pilotaży systemu na rynku ziemniaka, rynku wołowiny i rynku wieprzowiny.

Następnym planowanym krokiem w ramach projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja Polskiej Żywności jest przeprowadzenie wstępnych konsultacji rynkowych.

W warsztacie udział wzięli przedstawiciele:

  • Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  • Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego
  • Głównego Inspektoratu Weterynarii
  • Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
  • Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiej Federacji Ziemniaka
  • Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. z/s w Strzekęcinie
  • Gospodarstw Rolnego Jazdon
  • Agraimpex Sp. z o.o.
  • IDFS Sp. z o. o.
  • Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
  • Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB

Źródło: KOWR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO