KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Słodki Dzień Kobiet – desery na wyjątkową okazję!

Opublikowano 05.03.2021 r.
Dzień Kobiet warto uczcić pysznym deserem. Podpowiadamy zatem, jak przygotować coś wyjątkowego na tę okazję. Poznajcie nasze przepisy!

Gruszka w winie z polewą czekoladową

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • garść płatków migdałowych,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka białego wina,
  • pół szklanki wody,
  • sok z połowy cytryny.
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • szczypta cynamonu,
  • świeże listki mięty.

Wodę, wino, sok z cytryny i cukier podgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane gruszki – gotujemy przez około 10 minut, aż będą lekko miękkie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gruszki układamy na talerz polewamy gorącą czekoladą, oprószamy cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.


Kakaowe smoothie z figą

Składniki:

  • 1 szklanka mleka lub napoju sojowego,
  • 2 banany,
  • 3 dojrzałe figi,
  • 3 łyżki kakao,
  • garść rodzynek,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

Blendujemy mleko, kakao, banany i figi (możemy użyć ich także do dekoracji). Smoothie przelewamy do pucharków, posypujemy rodzynkami i startą gorzką czekoladą. Smaczne i zdrowe! 

 

Creme brulee

Składniki:

  •     120 ml kremówki,
  •     120 ml mleka,
  •      3 łyżki cukru,
  •     1 łyżka cukru trzcinowego,
  •     1 laska wanilii,
  •     1 jajko,
  •     1 żółtko.

Do rondla wlać mleko, śmietanę, cukier i ziarna wanilii. Zgotować i lekko przestudzić. W dużej misce roztrzepać jajko z żółtkiem, a następnie wlać do niego jeszcze ciepłą masę śmietanową. Deser przelać do małych foremek i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Wyjąć, wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i karmelizować go przy użyciu palnika cukierniczego.

 

Tarta z białą czekoladą i kardamonem

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • zimna woda.

Nadzienie:

  • 350 g białej czekolady,
  • 8 g żelatyny,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • łyżeczka kardamonu,
  • zimna woda.

Mąkę, masło i sól szybko posiekać na „zacierki”. Następnie dodać tyle wody, żeby dało się zagnieść ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i piec przez ok. 20 minut. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć przez ok. 5 minut w małej ilości zimnej wody. Następnie przygotowujemy tzw. kąpiel wodną - w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Do dużej miski wrzucić kardamon oraz posiekaną białą czekoladę. Umieścić żelatynę nad garnkiem z wrzątkiem i mieszać, do momentu, aż się rozpuści. Równocześnie w osobnym garnku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, wlać do czekolady i mieszać, aż się roztopi i nie będzie grudek. Dolać żelatynę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Wystudzić i wylać na upieczone, uprzednio schłodzone ciasto. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i schładzać jeszcze przynajmniej 4 godziny.

Pyszny deser to zawsze świetny dodatek do kwiatów Drodzy Panowie! Z kolei miłe Panie możecie z okazji swojego święta podziękować za prezent takim właśnie słodkim smakołykiem :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO