Słodki Dzień Kobiet – desery na wyjątkową okazję!

Gruszka w winie z polewą czekoladową
Składniki:
- 2 gruszki,
- garść płatków migdałowych,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- szklanka białego wina,
- pół szklanki wody,
- sok z połowy cytryny.
- 1 łyżka cukru brązowego,
- szczypta cynamonu,
- świeże listki mięty.
Wodę, wino, sok z cytryny i cukier podgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane gruszki – gotujemy przez około 10 minut, aż będą lekko miękkie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gruszki układamy na talerz polewamy gorącą czekoladą, oprószamy cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Kakaowe smoothie z figą
Składniki:
- 1 szklanka mleka lub napoju sojowego,
- 2 banany,
- 3 dojrzałe figi,
- 3 łyżki kakao,
- garść rodzynek,
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
Blendujemy mleko, kakao, banany i figi (możemy użyć ich także do dekoracji). Smoothie przelewamy do pucharków, posypujemy rodzynkami i startą gorzką czekoladą. Smaczne i zdrowe!
Creme brulee
Składniki:
- 120 ml kremówki,
- 120 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 laska wanilii,
- 1 jajko,
- 1 żółtko.
Do rondla wlać mleko, śmietanę, cukier i ziarna wanilii. Zgotować i lekko przestudzić. W dużej misce roztrzepać jajko z żółtkiem, a następnie wlać do niego jeszcze ciepłą masę śmietanową. Deser przelać do małych foremek i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Wyjąć, wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i karmelizować go przy użyciu palnika cukierniczego.
Tarta z białą czekoladą i kardamonem
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- zimna woda.
Nadzienie:
- 350 g białej czekolady,
- 8 g żelatyny,
- 400 ml śmietanki kremówki,
- łyżeczka kardamonu,
- zimna woda.
Mąkę, masło i sól szybko posiekać na „zacierki”. Następnie dodać tyle wody, żeby dało się zagnieść ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i piec przez ok. 20 minut. Wystudzić.
Żelatynę namoczyć przez ok. 5 minut w małej ilości zimnej wody. Następnie przygotowujemy tzw. kąpiel wodną - w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Do dużej miski wrzucić kardamon oraz posiekaną białą czekoladę. Umieścić żelatynę nad garnkiem z wrzątkiem i mieszać, do momentu, aż się rozpuści. Równocześnie w osobnym garnku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, wlać do czekolady i mieszać, aż się roztopi i nie będzie grudek. Dolać żelatynę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Wystudzić i wylać na upieczone, uprzednio schłodzone ciasto. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i schładzać jeszcze przynajmniej 4 godziny.
Pyszny deser to zawsze świetny dodatek do kwiatów Drodzy Panowie! Z kolei miłe Panie możecie z okazji swojego święta podziękować za prezent takim właśnie słodkim smakołykiem :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|