Ile wydajemy na żywność ekologiczną?
Sprawa została poruszona podczas paneli eksperckiego z udziałem Janusza Wojciechowskiego, komisarza do spraw rolnictwa Komisji Europejskiej, który odbył się on-line w miniony czwartek.
- Zależy nam na tym, aby w Europie była produkowana żywność dobrej jakości - mówił komisarz Wojciechowski. - Przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej wydaje na żywność ekologiczną równowartość 40 euro. Są kraje, gdzie wartość ta sięga 200 euro. Tymczasem w Polsce jest to zaledwie 4 euro...
Jednym z założeń Europejskiego Zielonego Ładu jest zwiększenie terenów, gdzie uprawa będzie prowadzona w sposób ekologiczny. W każdym kraju - mniej więcej - pod eko-uprawy ma być przeznaczone 25% gruntów.
W tej chwili w Polsce uprawy ekologiczne są prowadzone zaledwie na 3% areału - mówił komisarz Wojciechowski. - Co gorsza, z tych 3% gruntów uzyskujemy tylko 0,3% całej produkcji rolniczej w kraju.
W Austrii poziom 25% upraw ekologicznych jest już prawie osiągnięty. Czechy zbliżają się do poziomu 20%.
Chcemy zaproponować zachęty dla rolników, którzy będą chcieli się przestawić na produkcję ekologiczną - wyjaśnił Janusz Wojciechowski. - Będą preferowane także ,,Zielone Zamówienia'' czyli tam, gdzie będą robione zakupy do punktów żywienia zbiorowego chcemy, żeby była kupowana żywność ekologiczna.
Szczegółowy pakiet rozporządzeń w tej spawie ma powstać w 2021 i 2022 roku.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|