Forum cyfrowej administracji publicznej 2021
Paszportyzacja zapewni dostęp do pełnej wiedzy na temat tego, jaką drogę przeszedł produkt. Chcemy wyjść naprzeciw unijnej strategii „Od pola do stołu” i śledzić produkt na każdym etapie jego produkcji, m.in. dla większej świadomości konsumentów – powiedziała Minister Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zwróciła jednocześnie uwagę, że informacje dotyczące pochodzenia produktów coraz częściej odgrywają istotną rolę w wyborach zakupowych Polaków. W ramach pilotażu projekt paszportyzacji obejmie produkcję ziemniaka, a także rynek wieprzowiny i wołowiny. To odpowiedź i wyjście naprzeciw oczekiwaniom tych branż - ich przedstawiciele i związki producentów bardzo mocno podnosili to, że w tych sektorach paszportyzacja jest kluczowa - powiedziała Minister Anna Gembicka.
Wicedyrektor Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Wojciech Janek zwrócił uwagę, że rozpoznawanie pochodzenia i jakości produktów rolnych może sprawiać trudności, a paszportyzacja umożliwi zwiększenie kontroli nad tymi parametrami. Będziemy mogli zamówić towar z naszego województwa, czy gminy i za pomocą telefonu komórkowego go rozpoznać - wyjaśnił Dyrektor Wojciech Janek.
Paszportyzacja Polskiej Żywności
Projekt Paszportyzacja Polskiej Żywności realizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspólnie z Govtech Polska, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucjami administracji publicznej oraz uczestnikami łańcucha dostaw. Jego celem jest powstanie systemu pozwalającego na identyfikowanie żywności na wszystkich ogniwach/etapach łańcucha dostaw, tj. „od pola do stołu. Cyfrowy system ma umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji (rejestrowanie zdarzeń) w procesach produkcji i dystrybucji żywności. Przyczyni się do zwiększenia wiarygodności pochodzenia oraz przejrzystości i pewność informacji o jej pochodzeniu.
Zainteresowanymi powstaniem i funkcjonowaniem cyfrowego systemu paszportyzacji polskiej żywności są uczestnicy łańcucha dostaw - rolnicy, zrzeszenia i związki producentów sektora rolno-spożywczego, jednostki naukowo-badawcze, a także instytucje administracji publicznej odpowiedzialne za kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności oraz lub przede wszystkim konsumenci.
Główne przyczyny realizacji projektu:
- rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwórstwo oraz drodze jaką przeszedł produkt od producenta do konsumenta,
- niezbędny wzrost zaufania do żywnościowego produktu finalnego,
- zapewnienie przejrzystości w łańcuchach dostaw żywności, ze względu na rosnąca liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuch,
- pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
- wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach,
- wysoka podatność na błędy i oszustwa,
- rosnąca liczba konkurencyjnych certyfikatów jakości i związane z tym ryzyko nadużyć.
System satelitarnego monitorowania upraw rolnych
Za pomocą danych z gleby i zdjęć satelitarnych chcemy mierzyć dokładnie informacje na temat suszy i przewidywanych plonów – wyjaśniła Minister Anna Gembicka.
System satelitarnego monitorowania upraw rolnych (S2MUR) to będzie platforma informatyczna wykorzystująca synergię danych satelitarnych, meteorologicznych, glebowych i statystycznych do monitorowania upraw rolnych na terenie całego kraju. Tak pomyślany system jest ewenementem na skalę światową, jeśli chodzi o zasięg terytorialny, jak i o wykorzystanie danych. Dlatego też jest to bardzo skomplikowany projekt, na który składa się zaprojektowanie, budowa i rozwój platformy informatycznej.
Dzięki S2MUR będzie możliwe – na podstawie cyfrowej analizy zdjęć satelitarnych wysokiej rozdzielczości, monitorowanie i ocena stanu upraw, szacowania plonów, szacowania ewentualnych strat oraz określenie ich przyczyny (susza, wymoknięcia, wymarznięcie, itp.). Dodatkowo, będzie możliwość oceny stanu zagospodarowania działek rolnych, w tym działek niewielkich także o nietypowych i nieregularnych kształtach. Pozwoli to znacząco wesprzeć małe i średnie gospodarstwa w przejściu na rolnictwo 4.0 i pozwoli ułatwić szacowanie odszkodowań za straty bez konieczności wizji lokalnych.
Cyfrowa transformacja administracji 2.0 – nowe kierunki w dobie COVID-19 w obszarze kompetencji
Przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa uczestniczyli również w panelu dotyczącym cyfrowej transformacji administracji 2.0.
Przede wszystkim w naszej instytucji stawiamy duży nacisk na rozwój zawodowy pracowników, zwłaszcza w obszarach związanych z projektami informatycznymi. Osiągamy to poprzez kierowanie ich na różnorodne szkolenia, konferencje, webinaria, aby zmotywować ich do stałego podnoszenia kompetencji. Zdobyta wiedza pozwala im w codziennej pracy wprowadzać zmiany, które zapewniają projektom prowadzonym w KOWR dostosowanie do aktualnych na rynku standardów – powiedział Michał Wiśniewski, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Jednym z priorytetów KOWR w najbliższych latach jest elektronizacja usług udostępnianych naszym beneficjentom. Mamy świadomość, że dobry „urząd” to „przyjazny urząd”, gdzie można szybko i sprawnie załatwić swoją sprawę. W tym celu uruchomiliśmy platformę usług elektronicznych eRolnik oraz realizujemy kluczowe projekty transformacji cyfrowej w rolnictwie, czyli paszportyzacja polskiej żywności oraz system satelitarnego monitorowania upraw – dodał Dyrektor Michał Wiśniewski.
W trakcie forum wspomniano również o realizacji przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa promocji odnawialnych źródeł energii, w tym filmów edukacyjnych promujących biogazownie rolnicze, szkoleń dotyczących zakładania i funkcjonowania spółdzielni energetycznych oraz zagospodarowania odchodów zwierzęcych poprzez ich wykorzystanie do produkcji energii elektrycznej w mikrobiogazowniach rolniczych.
Źródło: KOWR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|