KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Vademecum Dawnych Roślin Uprawnych

Opublikowano 14.03.2021 r.
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB w Radzikowie na swojej stronie internetowej udostępnia ,,Vademecum Dawnych Roślin Uprawnych''.

To nie tylko ciekawy, ale i bardzo przydatny katalog informacyjny na temat dawnych gatunków i odmian roślin rolniczych i zielarskich.


Celem tego opracowania było przedstawienie potencjału dawnych odmian i zapomnianych gatunków. Przykładowe gatunki i odmiany zostały scharakteryzowane pod kątem cech morfologicznych oraz agronomicznych, została określona ich rejonizacja oraz zalecenia uprawowe. Na 200 stronach zebrano ogrom wiedzy, która może być przydatna także współcześnie, gdyż często poszukując opłacalnego produktu rolniczego zwracamy się ku przeszłości i zwyczajom naszych rodziców i dziadków. Tymczasem uprawa dawnych roślin jest także zgodna z bioróżnorodnością zalecaną przez Unię Europejską.

Z ,,Vademecum'' dowiemy się wszystkiego o takich odmianach pszenic jak płaskurka i samopsza, poznamy także inne zboża i... rośliny zielarskie. Dużą część opracowania stanowi także dział poświęcony obecnym możliwościom wykorzystania dawnych gatunków i odmian zbóż, ziemniaków, grochu i roślin zielarskich.


- Historia rozwoju ludzkości jest ściśle powiązana z pozyskiwaniem pożywienia. Żywność pochodzenia roślinnego dostarcza ok. 80% energii niezbędnej do funkcjonowania człowieka - czytamy we wprowadzeniu napisanym przez Denise F. Dostatny z Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych – Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB. - Według przygotowanego w 2016 r. przez Królewskie Ogrody raportu "Stan roślin na świecie" na Ziemi istnieje 390 tys. roślin naczyniowych, z czego 94% stanowią rośliny okrytozalążkowe (rośliny kwitnące). Uznaje się, że od 30 do 80 tys. gatunków może być spożywane przez człowieka, choć niektóre źródła podają, że jest ich o wiele więcej. Rozbieżność ta wynika z tego, że niektóre rośliny można jeść tylko na pewnym etapie ich cyklu życiowego, zaś inne wymagają obróbki termicznej, która skutecznie pozbawi je toksycznych substancji. Osobną kwestią są walory smakowe, ponieważ niektóre rośliny są jadalne, lecz źle smakują.


W Polsce występuje około 2700 gatunków roślin naczyniowych, natomiast do Krajowego Rejestru wpisanych jest 176 gatunków roślin uprawnych, w tym: 93 roślin rolniczych, 55 roślin warzywnych, 28 roślin sadowniczych. Niektóre gatunki uprawne zostały całkowicie wyeliminowane z diety, inne zaś uległy marginalizacji. Dawniej ludzkość posiadała wiedzę, które rośliny są jadalne, pożywne, które mają właściwości lecznicze lub psychoaktywne, a które są trujące.


Dziś tę wiedzę możemy mieć i my. Vademecum można pobrać bezpłatnie klikając TUTAJ 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO