KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
12 marca 2021

Co to jest i jak działa glifosat?

Glifosat to związek organiczny z grupy fosfonianów. Po opryskaniu nim rośliny wnika do jej wnętrza przez części zielone, tj. liście lub niezdrewniałą korę, gdzie skutecznie hamuje syntezę aminokwasów.

 

Dzięki swojej hydrofilności, glifosat łączy się z cząsteczkami wody, w wyniku czego doskonale rozprowadza się po całej roślinie blokując proces fotosyntezy. Uniemożliwia wzrost oraz rozwój, w konsekwencji czego roślina zaczyna powoli obumierać.

Działanie glifosatu

Glifosat, jako składnik preparatów herbicydowych, został dopuszczony do sprzedaży w 1974 roku, pod nazwą Roundup, opracowany przez firmę Monsanto. Glifosat zyskał ogromną popularność i stał się jednym z najczęściej stosowanych, nieselektywnych herbicydów na świecie. Niezwykle pomocny wśród rolników oraz ogrodników w walce z trawami i chwastami.

Zdrewniałe części rośliny są odporne na działanie tego związku, dzięki czemu niszczy tylko niepożądane chwasty. Z powodzeniem może być więc stosowany w sadach owocowych. Efekt użycia herbicydu z dodatkiem glifosatu możemy zaobserwować już po kilku dniach. Na opryskanych roślinach pojawiają się żółte plamy oraz oznaki więdnięcia. Całkowite obumarcie uciążliwych chwastów następuje po ok. 3 tygodniach od zastosowania. Glifosat to substancja aktywna, doskonale rozpuszczalna w wodzie.

Aby zwiększyć różnorodność działania glifosatu, powstały różne jego formy. Najczęściej możemy go spotkać w postaci soli amonowej, sodowej, potasowej, izopropylowej, a także jako kwas.

Czy glifosat jest środkiem szkodliwym?

W ostatnich latach liczba roślin modyfikowanych genetycznie wzrosła, skutkiem czego wzmocniła się również ich odporność na działanie glifosatu. Zwiększone zastosowanie herbicydów sprawiło, że szkodliwe związki zaczęły być w sposób niekontrolowany magazynowane w otoczeniu.

Rozpoczęto więc badania odnośnie do szkodliwości tego herbicydu. Zdania badaczy zostały w tej kwestii znacząco podzielone. Zwolennicy stosowania glifosatu twierdzą, że w żadnym stopniu nie jest on szkodliwy, natomiast przeciwnicy kategorycznie odradzają używania tego związku.

Zauważono, że glifosat może mieć negatywny wpływ na środowisko naturalne, poprzez zdolność magazynowania się w glebie oraz wodzie, w pobliżu miejsc, gdzie został użyty. Wykryto go również w żywności, a nawet w organizmach ludzi, do których może się przedostać przez skórę oraz układ oddechowy.

Naturalnie najbardziej narażoną grupą na zatrucia tym związkiem chemicznym, stali się więc rolnicy oraz ogrodnicy stosujący herbicydy, w celu pozbycia się uciążliwych chwastów ze swoich upraw. Nieliczne publikacje przekonują, że może on powodować nie tylko drobne zatrucia, ale nawet nowotwory, uszkodzenia DNA, wady płodu oraz inne poważne choroby.

Co zamiast glifosatu?

Mimo że nie ma jednoznacznych wyników badań o toksyczności glifosatu, ludzie zaczęli dążyć do zminimalizowania użycia tej substancji oraz szukać odpowiednio dobrych, naturalnych zamienników, które byłyby w pełni bezpieczne dla otoczenia.

Przykładem takiego preparatu może być Effect 24H 680 EC - środek do zwalczania uciążliwych chwastów i mchów, który posiada niezwykłą skuteczność działania, a jednocześnie jest całkowicie wolny od glifosatu i wszelkich substancji szkodliwych. Jego główny składnik stanowi kwas pelargonowy, pozyskany z pelargonii.

Jest to środek o działaniu herbicydowym, który wnika poprzez zielone części rośliny i w niezwykle krótkim czasie skutecznie je niszczy. Podobnie jak glifosat nie wykazuje działania na zdrewniałych części rośliny, więc z powodzeniem może byś stosowany w sadach oraz uprawach krzewów owocowych.

Effect 24 składa się ze związków pochodzenia naturalnego, więc nie musimy obawiać się o pozostałości szkodliwych substancji w glebie bądź roślinach. Mamy więc pewność, że nie jest to środek w żadnym stopniu szkodliwy dla środowiska.

Choć badania na temat glifosatu nie potwierdzają jednoznacznie szkodliwości tego związku, to warto przynajmniej w małym stopniu zatroszczyć się o przyrodę i zwrócić ku produktom naturalnym, niepowodującym żadnych szkód dla otoczenia, w którym żyjemy.

 

  Materiał partnera.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione