KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Słodkie Boże Narodzenie - przepis na piernik, sernik, keks i miodownik

Opublikowano 15.12.2018 r.
Boże Narodzenie nie może obejść się bez rodzinnych spotkań, składania sobie życzeń, prezentów i .... pysznych wypieków. Jeśli lubicie tradycyjne słodkości, to przygotowaliśmy dla Was doskonały przepis na piernik przekładany powidłami, puszysty sernik, keks z bakaliami oraz miodownik z kremem.

Piernik świąteczny

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 125 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
  • powidła śliwkowe,
  • polewa czekoladowa.

Wykonanie:
Roztapiamy masło, miód i cukier – tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo – mąkę, jajka, sodę, mleko, przyprawę korzenną, sól. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do prostokątnej foremki. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 50 min.

Kiedy piernik przestygnie należy przekroić go wzdłuż na 3 cześć – dwa blaty smarujemy powidłami i nakładamy na siebie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową. 

 

Keks

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 jaj,
  • 250 g masła, 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250 g bakalii.

Wykonanie:
Bakalie mieszamy w osobnym naczyniu z łyżką mąki. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy pianę z białek, mleko i sodę. Na końcu wsypujemy bakalie. Ciasto przekładamy do foremki, tzw. keksówki. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około godzinę. Po ostygnięciu ciasto można udekorować cukrem pudrem. 

 

Miodownik szczęścia

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • 1 kostka masła,
  • 9 łyżek kaszy manny,
  • 3 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru.

Wykonanie ciasta:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki – wyrabiamy mikserem. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy osobno przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Wykonanie kremu:
Do mleka dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy do uzyskania gęstej masy. Kiedy ostygnie ucieramy mikserem z masłem.

Pierwszą część ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem ciasta, który również smarujemy kremem. Kładziemy trzecią część ciasta, można udekorować ją np. polewą czekoladową. 

 

Sernik "zimowy puch"

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Masa serowa: Ubijamy pianę z białek, dodajemy połowę cukru. W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, masło oraz zmielony ser (ucieramy mikserem). Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy pianę z białek (porcjami). 

Na okrągłą blaszkę wykładamy kruche ciasto, następnie wylewamy na nie masę serową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik po ostudzeniu można udekorować np. polewą czekoladową.

 

Niech na Waszym świątecznym stole nie zabraknie znakomitych słodkości! Pamiętajcie, że w ciastach na Boże Narodzenie powinny znaleźć się miód, orzechy, bakalie, ser i mak, które symbolizują szczęście i według dawnych wierzeń mają zapewnić rodzinie dostatek.

Już wkrótce podzielimy się z Wami doskonałymi przepisami na makowe smakołyki świąteczne. 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj