Słodkie Boże Narodzenie - przepis na piernik, sernik, keks i miodownik

Piernik świąteczny
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżeczki sody,
- 125 ml mleka,
- pół łyżeczki soli,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
- powidła śliwkowe,
- polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Roztapiamy masło, miód i cukier – tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo – mąkę, jajka, sodę, mleko, przyprawę korzenną, sól. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do prostokątnej foremki. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 50 min.Kiedy piernik przestygnie należy przekroić go wzdłuż na 3 cześć – dwa blaty smarujemy powidłami i nakładamy na siebie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.
Keks
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru,
- 5 jaj,
- 250 g masła,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka,
- 250 g bakalii.
Wykonanie:
Bakalie mieszamy w osobnym naczyniu z łyżką mąki. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy pianę z białek, mleko i sodę. Na końcu wsypujemy bakalie. Ciasto przekładamy do foremki, tzw. keksówki. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez około godzinę. Po ostygnięciu ciasto można udekorować cukrem pudrem.
Miodownik szczęścia
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na krem:
- 1 kostka masła,
- 9 łyżek kaszy manny,
- 3 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki cukru.
Wykonanie ciasta:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki – wyrabiamy mikserem. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy osobno przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.Wykonanie kremu:
Do mleka dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy do uzyskania gęstej masy. Kiedy ostygnie ucieramy mikserem z masłem.Pierwszą część ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem ciasta, który również smarujemy kremem. Kładziemy trzecią część ciasta, można udekorować ją np. polewą czekoladową.
Sernik "zimowy puch"
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 150 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego,
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- 5 jaj,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego.
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę.Masa serowa: Ubijamy pianę z białek, dodajemy połowę cukru. W drugiej misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, masło oraz zmielony ser (ucieramy mikserem). Na koniec za pomocą drewnianej łyżki dodajemy pianę z białek (porcjami).
Na okrągłą blaszkę wykładamy kruche ciasto, następnie wylewamy na nie masę serową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik po ostudzeniu można udekorować np. polewą czekoladową.
Niech na Waszym świątecznym stole nie zabraknie znakomitych słodkości! Pamiętajcie, że w ciastach na Boże Narodzenie powinny znaleźć się miód, orzechy, bakalie, ser i mak, które symbolizują szczęście i według dawnych wierzeń mają zapewnić rodzinie dostatek.
Już wkrótce podzielimy się z Wami doskonałymi przepisami na makowe smakołyki świąteczne.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|