KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jak plonowały zboża ekologiczne w sezonie 2020?

Opublikowano 21.03.2021 r.
W ostatnich latach zespół Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB realizuje wspólnie z Centralnym Ośrodkiem Badania Odmian Roślin Uprawnych badania związane z oceną odmian zbóż jarych i ozimych do produkcji ekologicznej. Realizacja tego celu służy do oceny odmian pod nazwą - Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe (EDO). 

W roku 2020 (drugim roku cyklu badano) podobnie jak w 2019 r. te same odmiany, a doświadczenia prowadzono w 6 punktach doświadczalnych z pszenicą ozimą, pszenżytem ozimym i żytem, oraz w 7 punktach z pszenicą jarą i w 6 punkach z owsem i jęczmieniem jarym.

Plonowanie odmian pszenicy ozimej

 W roku 2020, największe plony uzyskano w doświadczeniach założonych na glebach pszennych w Tarnowie i Skołoszowie - informuje Tomasz Stachowicz na podstawie zebranych wyników z doświadczeń własnych i IUNG-PIB w Puławach. - W warunkach gleb słabszych należących do kompleksu żytniego bardzo dobrego pszenica plonowała niżej. Na glebach należących do kompleksów pszennych plony powyżej wzorca (wartości średniej z wszystkich odmian) uzyskały, tak jak w 2019 r.: Hondia, Formacja, Euforia, RTG Kilimanjaro i Hybery. Na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego w grupie odmian plonujących wyżej od wzorca znalazły się Formacja i Hybery oraz dodatkowo: Owacja, Plejada, Artist i Delawar. 
W zależności od lokalizacji doświadczenia odmiany populacyjne plonowały wyżej od wzorca o 1-16%, a odmiana hybrydowa Hybery o 2 – 21%. Spośród ocenianych odmian najmniejsze plony we wszystkich miejscowościach uzyskała Ostka Gruboziarnista Grodkowicka.

Plonowanie odmian pszenżyta ozimego

Spośród ocenianych odmian największą stabilnością plonowania charakteryzowały się odmiany Meloman i Kasyno, które w 5 miejscowościach plonowały powyżej wzorca.

Elementem struktury plonu decydującym o wysokim plonowaniu tych odmian była masa 1000 ziaren - wyjaśnia Tomasz Stachowicz. - W czterech lokalizacjach powyżej średniej plonowały również odmiany Belcanto, Rotondo i Avokado. Różnice w plonowaniu pozostałych odmian podobnie jak w roku 2019 w większości obiektów były nieistotne. Małe zróżnicowanie wyników w plonowaniu odmian wiązać należy z niewielkim nasileniem patogenów grzybowych w większości doświadczeń.

Zachwaszczenie łanów pszenżyta w większości doświadczeń również było niewielkie i nie miało wpływu na plonowanie odmian.
Pełne wyniki można znaleźć na stronach instytutów lub TUTAJ https://www.cdr.gov.pl/images/Radom/2021/15-03/Wyniki_plonowania_eko._odmian_w_2020r.pdf 

Badania prowadzone są od niedawna, a w związku z wymaganiami Europejskiego Zielonego Ładu dotyczącymi rolnictwa ekologicznego dla wielu z nas mogą być interesujące. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj