KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Przysmaki na wielkanocny stół - urozmaicenie dla tradycyjnych dań

Opublikowano 24.03.2023 r.
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt dla chrześcijan. Niesie ze sobą nie tylko pierwiastek duchowy dotyczący sensu życia, przemijania, ale przede wszystkim nadziei, że nie wszystko kończy się z kresem naszego życia. W tym szczególnym czasie chcemy zasiąść wspólnie przy stole, delektując się potrawami, które od lat przygotowywane są na tę okazję. Oto garść propozycji kulinarnych, które mogą być urozmaiceniem tradycyjnych potraw.

Placuszki drobiowe

Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 200 g sera żółtego, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 3 jajka, 2 łyżki majonezu,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, przyprawa „Vegeta”, koperek, pęczek natki pietruszki.

Wykonanie: Filet z kurczaka, ser, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, a pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jajka rozbić, białko osobno ubić i później dodać żółtka. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki: majonez, koperek, pietruszkę, zioła prowansalskie, mąkę ziemniaczaną, olej oraz przyprawę „Vegeta” do smaku.

 

Pieczeń kanapkowa

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 60 g kiełbasy cienkiej, 1 cebula, 20 g sera żółtego, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki bazylii, przyprawa „Vegeta”, 2 jajka, 1 bułka, olej do smarowania blaszki, bułka tarta do posypania blaszki.

Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie i odsączyć. Paprykę, ser i cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać jaja, odsączoną bułkę, przyprawy i dodatki (ser, kiełbasa, papryka), po czym wyrobić na jednolitą masę. Podłużną blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej masę mieloną. Piec w temp. 200st.C ok. 50-60 min. Podawać na zimno lub ciepło.

 

Kotleciki z jajek i pieczarek

Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, 1 jajko surowe, 400-500 g pieczarek, kilka łyżek bułki tartej, około ¼ pęczka koperku, szczypiorek, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Wykonanie: Ugotowane i ostudzone jajka rozgnieść widelcem na miazgę. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie
przez około 15-20 min. Wystudzone pieczarki rozdrobnić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jajka, pieczarki, koperek, szczypiorek, surowe jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być zbyt rzadka, ponieważ kotleciki będą się rozpadać podczas smażenia. Formować małe kotleciki, obtaczając je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

 

Rolada z żółtego sera

Składniki: 500 g sera żółtego, 2 serki topione, 4 jajka , pół kostki masła, 1 cebula, pęczek pietruszki, 3 plastry szynki, pół puszki groszku, papryka konserwowa

Wykonanie: Ugotować jajka na twardo. Cebulę, pietruszkę, ugotowane białka, paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Serki topione, masło i ugotowane żółtka utrzeć na pulchną masę. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę składniki oraz groszek i wymieszać. Do wrzącej wody włożyć żółty ser zawinięty w folię w woreczku foliowym. Gotować aż ser będzie miękki (ok. 35 minut). Wyjmujemy ser na blat, rozwałkowujemy na cienki placek, nakładamy farsz, zawijamy roladę. Schładzamy w lodówce.

 

Placek makowy

Składniki na ciasto: 400 g mąki, 250 g margaryny, 6 jaj, 300 g cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50 g mleka, 1 łyżka octu, bułka tarta do posypania blaszki, cukier puder do posypania ciasta.

Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodając powoli po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę, mleko, ocet, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z pozostałych białek. Składniki na masę makową: 450 g maku, 2 duże jajka, 1 szklanka cukru, olejek migdałowy, migdały.

Wykonanie: Mak zmielić, zaparzyć w gorącej wodzie, ostudzić i dodać jajka ubite z cukrem. Wymieszać i dodać olejek i migdały. Na blaszkę posypaną bułką tartą, wyłożyć 1 warstwę ciasta, następnie masę makową, później 2 warstwę ciasta. Piec, aż do momentu zrumienienia ciasta w temp 120 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Sernik mojej babci

Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego, 350 g cukru, 1 cytryna, rodzynki, 1 budyń waniliowy.
Składniki na ciasto: 500 g mąki, 250 g margaryny, 250 g cukru, 4 jajka, 15 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie: Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po 1 jajku i ubijać mikserem na puszystą masę. Dodać połowę ilości mleka, mąkę, proszek do pieczenia. Na spód blachy włożyć ¾ ciasta. Na ciasto dajemy masę serową, rozsmarowujemy, a na samą górę pozostałą ¼ ciasta wymieszaną z resztą mleka, żeby nie było zbyt gęste. Całość rozsmarować na górze nożem. Piec do zrumienienia ciasta w temp.120 st. C.

 

 

Krystyna Pawlik

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO