Przysmaki na wielkanocny stół - urozmaicenie dla tradycyjnych dań

Placuszki drobiowe
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 200 g sera żółtego, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 3 jajka, 2 łyżki majonezu,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, przyprawa „Vegeta”, koperek, pęczek natki pietruszki.
Wykonanie: Filet z kurczaka, ser, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, a pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jajka rozbić, białko osobno ubić i później dodać żółtka. Do powstałej masy dodać pozostałe składniki: majonez, koperek, pietruszkę, zioła prowansalskie, mąkę ziemniaczaną, olej oraz przyprawę „Vegeta” do smaku.
Pieczeń kanapkowa
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 60 g kiełbasy cienkiej, 1 cebula, 20 g sera żółtego, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki bazylii, przyprawa „Vegeta”, 2 jajka, 1 bułka, olej do smarowania blaszki, bułka tarta do posypania blaszki.
Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie i odsączyć. Paprykę, ser i cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać jaja, odsączoną bułkę, przyprawy i dodatki (ser, kiełbasa, papryka), po czym wyrobić na jednolitą masę. Podłużną blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej masę mieloną. Piec w temp. 200st.C ok. 50-60 min. Podawać na zimno lub ciepło.
Kotleciki z jajek i pieczarek
Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, 1 jajko surowe, 400-500 g pieczarek, kilka łyżek bułki tartej, około ¼ pęczka koperku, szczypiorek, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Wykonanie: Ugotowane i ostudzone jajka rozgnieść widelcem na miazgę. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie
przez około 15-20 min. Wystudzone pieczarki rozdrobnić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jajka, pieczarki, koperek, szczypiorek, surowe jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być zbyt rzadka, ponieważ kotleciki będą się rozpadać podczas smażenia. Formować małe kotleciki, obtaczając je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Rolada z żółtego sera
Składniki: 500 g sera żółtego, 2 serki topione, 4 jajka , pół kostki masła, 1 cebula, pęczek pietruszki, 3 plastry szynki, pół puszki groszku, papryka konserwowa
Wykonanie: Ugotować jajka na twardo. Cebulę, pietruszkę, ugotowane białka, paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Serki topione, masło i ugotowane żółtka utrzeć na pulchną masę. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę składniki oraz groszek i wymieszać. Do wrzącej wody włożyć żółty ser zawinięty w folię w woreczku foliowym. Gotować aż ser będzie miękki (ok. 35 minut). Wyjmujemy ser na blat, rozwałkowujemy na cienki placek, nakładamy farsz, zawijamy roladę. Schładzamy w lodówce.
Placek makowy
Składniki na ciasto: 400 g mąki, 250 g margaryny, 6 jaj, 300 g cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50 g mleka, 1 łyżka octu, bułka tarta do posypania blaszki, cukier puder do posypania ciasta.
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodając powoli po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę, mleko, ocet, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z pozostałych białek. Składniki na masę makową: 450 g maku, 2 duże jajka, 1 szklanka cukru, olejek migdałowy, migdały.
Wykonanie: Mak zmielić, zaparzyć w gorącej wodzie, ostudzić i dodać jajka ubite z cukrem. Wymieszać i dodać olejek i migdały. Na blaszkę posypaną bułką tartą, wyłożyć 1 warstwę ciasta, następnie masę makową, później 2 warstwę ciasta. Piec, aż do momentu zrumienienia ciasta w temp 120 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Sernik mojej babci
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego, 350 g cukru, 1 cytryna, rodzynki, 1 budyń waniliowy.
Składniki na ciasto: 500 g mąki, 250 g margaryny, 250 g cukru, 4 jajka, 15 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po 1 jajku i ubijać mikserem na puszystą masę. Dodać połowę ilości mleka, mąkę, proszek do pieczenia. Na spód blachy włożyć ¾ ciasta. Na ciasto dajemy masę serową, rozsmarowujemy, a na samą górę pozostałą ¼ ciasta wymieszaną z resztą mleka, żeby nie było zbyt gęste. Całość rozsmarować na górze nożem. Piec do zrumienienia ciasta w temp.120 st. C.
Krystyna Pawlik Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|