KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Znaczenie i wykorzystanie biostymulatorów w rolnictwie

Opublikowano 02.03.2022 r.
Biostymulatory to preparaty zawierające substancje biologiczne (naturalne) takie jak: aminokwasy, substancje humusowe, wyciągi z glonów morskich, witaminy, fitohormony oraz pożyteczne grzyby i bakterie. Są bezpieczne dla człowieka i środowiska.

biostymulatory w rolnictwie 

Biostymulatory w rolnictwie

Wspomagają procesy życiowe w roślinie, a więc:
• poprawiają wzrost i rozwój roślin (stymulują rozwój korzeni, liści czy kwiatów),
• wpływają na zwiększenie odporności oraz umożliwiają szybką regenerację,
• wpływają na procesy metaboliczne zachodzące w roślinie.
• Biostymulatory roślinne są bardzo zróżnicowane, zarówno co do składu, jak i mechanizmów działania. W biostymulatorach mogą znajdować się:
• składniki mineralne, w tym mikroskładniki,
• hormony roślinne i związki pochodne,
• związki o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym)

Większość przeciwutleniaczy produkowanych jest przez same rośliny w małych stężeniach. Mogą być także pozyskiwane na drodze syntezy chemicznej, pełniąc wtedy rolę sztucznych antyutleniaczy. Ich zadaniem jest sterowanie i przyspieszanie
procesów życiowych, zwiększanie odporności roślin na warunki stresowe oraz stymulacja rozwoju korzeni, liści itp.

RODZAJE BIOSTYMULATORÓW

Na rynku dostępne są preparaty oparte na różnych substancjach mających właściwości stymulujące wzrost roślin. Należą do nich algi morskie i aminokwasy. Algi morskie są źródłem cennych składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Żyją w środowisku narażonym na częste występowanie niekorzystnych warunków. Zawierają laminarynę, czyli polisacharyd pełniący funkcję materiału zapasowego oraz stymulacji odporności. Dodatkowo obecny w nich alginian jest składnikiem ścian komórkowych i zapobiega utracie wody. W ekstraktach algowych znajdują się fitohormony: auksyny, gibereliny oraz cytokininy, które odpowiedzialne są za wzrost roślin, aktywność enzymów oraz podział komórek. Wpływają również na tworzenie się pąków liściowych i kwiatowych, żywotność pyłku, co warunkuje ilość i jakość zawiązanych owoców oraz nasion. Stosowane mogą być zarówno dolistnie, jak i doglebowo.

• Aminokwasy są coraz częściej wybierane są przez producentów, dzięki pozytywnemu wpływowi na wzrost, plonowanie i kondycję roślin. Szczególnie polecane są preparaty oparte na aminokwasach pochodzenia roślinnego, ponieważ dodatkowo zawierają hormony roślinne, enzymy oraz cukry, które są dostępne tylko w komórkach roślinnych.

W wyniku aplikacji biostymulatorów zachodzi szereg zmian wewnątrz rośliny Zmiany zaczynają się w tkankach roślinnych, poprzez metabolizm, aż po zmiany zachodzące w genach. Dzięki nim następuje:
• przyrost zielonej masy, co umożliwia wzrost powierzchni asymilacyjnej,
• zwiększenie poziomu chlorofilu, a tym samym intensywności transpiracji, dzięki stymulacji działania aparatów szparkowych.

Wszystkie te procesy umożliwiają prawidłowy przebieg fotosyntezy. W uprawie roślin o podziemnych częściach użytkowych jak: seler korzeniowy, marchew, burak ćwikłowy, cukrowy czy ziemniak polecany jest VANADOO – preparat aplikowany nalistnie. Korzystnie wpływa na szereg procesów metabolicznych prowadzących do zwiększenia cukrów w roślinie oraz na poprawę parametrów jakościowych plonu.

Najlepszym okresem na zastosowanie biostymulatorów jest czas przed wystąpieniem niekorzystnych warunków (przymrozki, susza). Ponieważ trudno jest przewidzieć moment, w którym pojawią się niekorzystne czynniki, dlatego zabieg wykonujemy po ich ustąpieniu, aby od razu pomóc roślinie jak najszybciej się zregenerować.

KORZYŚCI Z ZASTOSOWANIA BIOSTYMULATORÓW

Z przeprowadzonych badań wynika, że rośliny u których zastosowano biostymulatory, znacznie lepiej radzą sobie w warunkach stresowych w stosunku do tych, u których tego zabiegu nie wykonano. Bardzo częstym problemem pojawiającym się w okresie wegetacji, jest stres wodny związany z małą ilością opadów oraz brakiem okrywy śnieżnej podczas zimy. Zastosowanie biostymulatorów w tym przypadku daje możliwość lepszego wykorzystania zasobów wodnych przez dobrze rozwinięty system korzeniowy, który pomaga lepiej pobrać wodę zawartą w glebie, a tym samym większą ilość składników pokarmowych.

 

 

Katarzyna Spychała

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
POWIĄZANE TEMATY:biostymulatory
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO