KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Nowe odmiany ziemniaka - warto je poznać!

Opublikowano 29.03.2021 r.
W Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej 19 stycznia 2021 r. odbyło się kolejne posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian ziemniaka, tym razem ze względu na stan pandemii, posiedzenie przeprowadzono poprzez wideokonferencję.

Posiedzenie poprzedzono, również medialnym, spotkaniem członków komisji z hodowcami zgłaszającymi odmiany i zaproszonymi użytkownikami odmian ziemniaka, aby przedstawili swoje uwagi oraz dodatkowe informacje do zgłoszonych odmian.

Podczas posiedzenia komisja pod przewodnictwem prof. dr. hab. Michała Hureja (UP Wrocław) pozytywnie zaopiniowała wpisanie do Krajowego rejestru 5 nowych odmian ziemniaka, w tym jednej skrobiowej. Po posiedzeniu komisji, dyrektor COBORU prof. dr hab. Edward Gacek, wydał postanowienie o zamiarze wpisania do Krajowego rejestru:
3 odmian jadalnych bardzo wczesnych – to odmiany o najkrótszym okresie wegetacji – 77-78 dni,
polecane na zbiór w I terminie – tzn. po 40 dniach od wschodów (wtedy plon jest wyższy o 14-22% od odmian wzorcowych)
1 odmiany jadalnej wczesnej o fioletowym miąższu i skórce, bulwach o regularnym kształcie okrągło - okrągłoowalnym (zwykle bulwy „kolorowych” odmian mają nieregularne kształty), odmiana o krótkim okresie wegetacji 82-83 dni
1 odmiany skrobiowej wczesnej – o okresie wegetacji 100 dni – najkrótszym wśród odmian skrobiowych, pozwalającym na wcześniejsze rozpoczęcie produkcji skrobi.

BIELIK – odmiana jadalna bardzo wczesna, bulwy okrągłoowalne o jasnoczerwonej skórce i kremowym miąższu, typ konsumpcyjny sałatkowy do ogólno-użytkowego, zawartość skrobi 12,0%, o dość dobrym smaku, zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór; o bardzo wysokiej odporności na wirusa Y, na parcha i alternariozę, o małej skłonności do pękania
Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR

NASTURCJA – odmiana jadalna bardzo wczesna, bulwy okrągłoowalne o jasnożółtym miąższu, typ konsumpcyjny sałatkowy do ogólnoużytkowego, zawartość skrobi 11,9%, o dobrym smaku, zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór; o bardzo wysokiej odporności na wirusa Y, na parcha i wysokiej na alternariozę, o małej skłonności do pękania
Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR

PIWONIA – odmiana jadalna bardzo wczesna, bulwy owalne, o żółtym miąższu, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy o dobrym smaku, zawartość skrobi 11,5%, zalecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór; o bardzo wysokiej odporności na wirusa Y, na parcha i alternariozę, o małej skłonności do pękania
Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR

PROVITA – pierwsza w Krajowym rejestrze odmiana o fioletowej skórce i o fioletowym miąższu, o bulwach o regularnym kształcie okrągło-okrągłoowalnym okrągłoowalnym, odmiana jadalna wczesna o niższej plenności od odmian tradycyjnych, typ konsumpcyjny sałatkowy do ogólnoużytkowego lekko mączystego, zawartość skrobi 13,5%, o przeciętnym smaku
Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR

FALA – odmiana skrobiowa wczesna o najkrótszym okresie wegetacji, o średniej zawartości skrobi – 20,3%; o bardzo wysokiej odporności na wirusa Y i alternariozę
Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. z siedzibą w Strzekęcinie

 

 

Ewa Janczak

ŁODR w Bratoszewicach
 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO