KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jajko na co dzień i od święta - mamy najlepsze przepisy!

Opublikowano 23.03.2022 r.
Jajko to nie tylko symbol Wielkanocy. Jak głosi rektor Akademii Rolniczej we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka – Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego jak jajko. Znajdują się w nim wszystkie niezbędne substancje do stworzenia życia.

przepisy z jajkami

Profesor podkreśla, że jajko zawiera, m.in.: liczne białka o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, aminokwasy, tłuszcze, witaminy, sole minerale i wiele innych związków, a wszystko to o bardzo dobrej przyswajalności. Jednym z ciekawszych składników występujących w białku jaja jest lizozym – enzym o charakterze bakteriobójczym i wirusobójczym. Kolejnym cennym składnikiem jajka są fosfolipidy niezbędne dla mózgu i układu nerwowego. Błędnie oskarżano jajka o wysoką zawartość cholesterolu. Według współczesnych badań, cholesterol w żółtku nie stanowi żadnego zagrożenia dla człowieka o normalnej przemianie metabolicznej. Do tego jajko jest naprawdę niskokaloryczne – zawiera zaledwie 3,5 proc. całodziennego zapotrzebowania energii dla człowieka. Jedyne, czego jajko nie dostarcza, to witamina C – ten składnik musimy uzupełnić w diecie.

Profesor Tadeusz Trziszka podkreśla, że najzdrowsze są jaja jedzone na miękko, gotowane 4-5 minut. Aby jednak urozmaicić nasze menu, podajemy sprawdzone przepisy zawierające jajka.

Sałatka warstwowa na krakersach

Składniki: 24 krakersy, 4 jajka, 80 g żółtego sera, 6 łyżek majonezu, 1 puszka tuńczyka, szczypiorek, sól, pieprz

Wykonanie: tuńczyka rozgnieść widelcem; ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać; jajka ugotować na twardo; białka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać; żółtka też zetrzeć na drobnych oczkach; szczypiorek drobno pokroić. układać warstwami: 8 krakersów, żółty ser z majonezem, 8 krakersów, rozdrobniony tuńczyk, 8 krakersów, białka z majonezem, starte żółtka i posypać szczypiorkiem; sałatkę włożyć do lodówki, by smaki się przegryzły i zmiękły krakersy.

Babeczki serowe z szynką

- świetna przekąska na każdą okazję, bardzo smaczne po lekkim podgrzaniu

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 1/2 łyżeczki soli, 150 g żółtego sera, 100 g szynki, 1 duża cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Wykonanie: ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę; cebulę podsmażamy na oleju do zeszklenia; w jednej misce mieszamy składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, cebulę i salami; w drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami; składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia; ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.

Śniadaniowe croque madame

Składniki: 4 tosty, 60 g tartego sera żółtego, 2 plasterki szynki, 3 jajka, 5 łyżek mleka, masło do smażenia
Wykonanie: Rozłożyć tosty na desce, na każdym ułożyć tarty ser. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Podtrzymując szynkę palcami, odwrócić je i ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Maczać w tym tosty i kłaść na patelnię z podgrzanym masłem. Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć 2 jajka sadzone na miękko. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem sadzonym

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i ogórkiem

- zimna przekąska dla nas i naszych gości

Składniki: 2 placki tortilli, pasta jajeczna, ogórek świeży, do wyboru: rzeżucha, kiełki lub rukola
Składniki na pastę jajeczną: 3 ugotowane na twardo jajka, półtorej łyżki majonezu, sól, pieprz, 1 łyżeczka chrzanu
 

Wykonanie: jajka drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, połączyć ze składnikami w pastę jajeczną; na placku tortilli rozsmarować pastę, rozłożyć drobno pokrojony ogórek, posypać rzeżuchą, kiełkami lub rukolą, zawinąć w roladę, wbić wykałaczki, pokroić w paski.

Efektowne kulki serowo-jajeczne

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, 200 g żółtego sera, 3 łyżki majonezu, pół pęczka szczypiorku lub ulubionych ziół, sól i pieprz do smaku; do dekoracji: ziarna prażonego sezamu (może być w różnych kolorach), słonecznika lub czarnuszki, słodka papryka w proszku lub zioła

Wykonanie: jajka i ser zetrzeć na drobnej tarce, szczypiorek posiekać, wszystko dokładnie wymieszać w misce, formować kulki, obtoczyć w ziarnach lub przyprawach. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Podawać różnokolorowe kulki ułożone na sałacie.

 

 

Kamila Drobnik

ŁODR w Bratoszewicach
 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO