PSPO wyznacza standardy w przetwórstwie rzepaku
Powstanie Kodeksu ma ułatwić wszystkim zainteresowanym podmiotom właściwe czytanie przepisów ustawy z dnia 13 czerwca 2019 roku o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.
- Nie jest to rzecz jasna cel sam w sobie, ale środek zmierzający do kluczowego założenia postawionego przed całym przedsięwzięciem, jakim jest promocja stosowania pasz rzepakowych i oleju rzepakowego poprzez zapewnienie lepszej rozpoznawalności krajowych produktów przerobu nasion rzepaku w zakresie niewystępowania modyfikacji genetycznych - wyjaśnia PSPO.
Jak czytamy w kodeksie, mając na uwadze toczące się dyskusje społeczne dotyczące organizmów genetycznie zmodyfikowanych (dalej „GMO”), pojawiły się postulaty, aby umożliwić konsumentom prawo wyboru produktu żywnościowego ze względu na informację, czy w danym produkcie występuje modyfikacja genetyczna i czy w procesie wytwarzania produktów były wykorzystywane GMO. Obowiązujące przepisy regulują jedynie obowiązek znakowania środków spożywczych i pasz w przypadku obecności GMO. Z uwagi na oczekiwania konsumentów, również co do uregulowania odpowiedniego sposobu znakowania żywności jako „wolnej od GMO”, rozwiązania prawne w tym zakresie z jednej strony powinny spełniać te oczekiwania, a z drugiej ujednolicić zasady znakowania żywności, tak aby informacja odnosząca się do braku GMO była transparentna, rzetelna i niewprowadzająca konsumentów w błąd.
Kodeks, którego oficjalna prezentacja miała miejsce podczas webinarium branżowego w dniu 17 marca 2021 r., powstał we współpracy z kancelarią KPMG Law oraz merytorycznym wsparciem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Polskiej Izby Mleka. Jego powstanie nie mogłoby mieć jednak miejsca bez zaangażowania i pomocy ekspertów ze zrzeszonych w PSPO tłoczni, którym należą się szczególne podziękowania za ich wkład i chęć podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|