KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

PSPO wyznacza standardy w przetwórstwie rzepaku

Opublikowano 06.04.2021 r.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju przygotowało „Kodeks Dobrych Praktyk stosowania oznakowania „wolne od GMO” dla przetwórców rzepaku”. 

Powstanie Kodeksu  ma ułatwić wszystkim zainteresowanym podmiotom właściwe czytanie przepisów ustawy z dnia 13 czerwca 2019 roku o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów. 


- Nie jest to rzecz jasna cel sam w sobie, ale środek zmierzający do kluczowego założenia postawionego przed całym przedsięwzięciem, jakim jest promocja stosowania pasz rzepakowych i oleju rzepakowego poprzez zapewnienie lepszej rozpoznawalności krajowych produktów przerobu nasion rzepaku w zakresie niewystępowania modyfikacji genetycznych - wyjaśnia PSPO. 


Jak czytamy w kodeksie, mając na uwadze toczące się dyskusje społeczne dotyczące organizmów genetycznie zmodyfikowanych (dalej „GMO”), pojawiły się postulaty, aby umożliwić konsumentom prawo wyboru produktu żywnościowego ze względu na informację, czy w danym produkcie występuje modyfikacja genetyczna i czy w procesie wytwarzania produktów były wykorzystywane GMO. Obowiązujące przepisy regulują jedynie obowiązek znakowania środków spożywczych i pasz w przypadku obecności GMO. Z uwagi na oczekiwania konsumentów, również co do uregulowania odpowiedniego sposobu znakowania żywności jako „wolnej od GMO”, rozwiązania prawne w tym zakresie z jednej strony powinny spełniać te oczekiwania, a z drugiej ujednolicić zasady znakowania żywności, tak aby informacja odnosząca się do braku GMO była transparentna, rzetelna i niewprowadzająca konsumentów w błąd.


Kodeks, którego oficjalna prezentacja miała miejsce podczas webinarium branżowego w dniu 17 marca 2021 r., powstał we współpracy z kancelarią KPMG Law oraz merytorycznym wsparciem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Polskiej Izby Mleka. Jego powstanie nie mogłoby mieć jednak miejsca bez zaangażowania i pomocy ekspertów ze zrzeszonych w PSPO tłoczni, którym należą się szczególne podziękowania za ich wkład i chęć podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO