KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 października 2020

Dieta wzmacniająca odporność - przykładowe menu

Sezon grypy i przeziębień niestety nie odpuszcza. Jak się ratować i wzmocnić swoją odporność? Podstawą są prawidłowo skomponowane posiłki. Sprawdź przykładowe menu. 

Co jeść by mieć dobrą odporność?

- Warzywa i owoce bogate w witaminę C (szczególnie cebula, czosnek, ziemniaki, kiwi, cytrusy, porzeczki, truskawki)
- dobre tłuszcze (ryby np. łosoś, halibut, makrela), orzechy i pestki, dobre oliwy i oleje (np. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, rzepakowy),
- dobre bakterie zawarte w fermentowanych produktach mlecznych (np. jogurt, maślanka, kefir, zsiadłe mleko), kiszonkach (np. kiszona kapusta, ogórki, soki i surówki z kiszonych warzyw), fermentowane produkty np. naturalny chleb na zakwasie, dobry sos sojowy,
- do picia: napary z lipy, maliny, czarnego bzu, dzikiej róży, imbiru.

Czego unikać?

- Cukier pod każdą postacią (słodycze, słodkie przekąski, ciastka, ciasta, czekolada, słodkie kremy, torty, dżemy, marmolady), słodkie napoje, kolorowe napoje gazowane, syropy, sztuczne słodziki),
- produkty wychładzające np. lody, zimne napoje, zbyt dużo nabiału (sery, twarożki, mleko, jogurty),
- potrawy tłuste typu fast food,
- słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, chrupki typu nachos itd.),
- alkohol.

Oto przykładowy jadłospis na wzmocnienie odporności

Śniadanie

  • Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

3 łyżki kaszy podprażyć na sucho w garnuszku,. Kiedy zacznie przyjemnie pachnieć, zalać wodą ok. 3 palce ponad kaszę, dodać obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko i gotować ok. 15-20 minut w zależności od tego jaką konsystencję lubimy najbardziej (sypką, czy bardziej płynną – podczas gotowania możemy dolewać wodę jeśli jej brakuje). Na koniec obficie posypać cynamonem, dodać kawałek masła i ew. posłodzić naturalnym miodem (ale po przestygnięciu – inaczej miód straci swoje cenne właściwości).

Lub

  • Kanapki z pastą z białego sera, olejem lnianym i natką pietruszki

100 gramów białego sera półtłustego lub twarożku rozgnieść widelcem z 1 łyżką oleju lnianego. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na 2 kromki chleba razowego na zakwasie i obficie posypać natką pietruszki

II Śniadanie

Sok pomarańczowy/duża pomarańcza

lub

Jogurt naturalny z owocami (owoce o największej zawartości witaminy C to np. truskawki - można rozmrozić lub kupić mrożoną mieszankę, kiwi, porzeczki, maliny)

Obiad

Zupa krem z ziemniaków i pora z czosnkiem

Na oliwie podsmażyć cebulę i kilka ząbków czosnku (uważać, by czosnku nie spalić – szybką się smaży, a zbyt długo podsmażony ciemnieje i nieprzyjemnie pachnie) oraz białą część pora pokrojonego wcześniej na plasterki. Dodać kilka pokrojonych ziemniaków, zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować zupę na krem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeść koniecznie ciepłe!

Łosoś (lub inna ryba) z kaszą gryczaną, surówka z kiszonej kapusty

Rybę skropić cytryną, posolić, popieprzyć, doprawić ulubionymi ziołami, zawinąć w folię i piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut (w zależności od wielkości ryby). Podawać z kaszą gryczaną posypaną natką pietruszki oraz surówką z kiszonej kapusty.

Podwieczorek

Szklanka maślanki lub kefiru 

Kolacja

  • Grahamka z pastą z roślin strączkowych z czerwoną papryką i pestkami słonecznika

Dowolne warzywo strączkowe (np. ciecierzyca, zielony groszek ,soczewica, fasola) ugotować i zmiksować na pastę. Pastę rozsmarować na bułce, posypać pestkami słonecznika. Można dodatkowo skropić oliwą bądź dobrym olejem (np. lnianym, rzepakowym – tłoczonymi na zimno). Jeść z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki.

Lub

  • Omlet z pomidorami i awokado

2 jajka rozbić w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane. Przesmażyć chwilę pomidory. Zalać masą jajeczną i smażyć do lekkiego ścięcia. W międzyczasie pół awokado rozdrobnić widelcem, posolić, popieprzyć (można dodać zioła czy inne ulubione przyprawy np. chilli). Usmażony omlet wyłożyć na talerz, posmarować pastą z awokado. Jeść z pełnoziarnistym pieczywem na zakwasie.

Przed snem

  • Szklanka złocistego napoju z kurkumą (1 szklanka mleka, 1-2 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu, kawałek masła, miód do smaku)

Mleko (roślinne lub krowie) podgrzać w garnuszku, dodać kurkumę, kawałek masła, pieprz (kurkuma, aby była przyswajalna potrzebuje pieprzu) i ewentualnie miód. Pić ciepłe. Taki napój wspaniale rozgrzewa, relaksuje, odpręża, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i jest wspaniałym napojem na cały sezon jesienno – zimowy – nie tylko na przeziębienie. To także remedium na chore stawy, wyziębiony i słaby organizm, a także gorszy nastrój, chandrę czy nawet depresję.

Smacznego i na zdrowie :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione