Dieta wzmacniająca odporność - przykładowe menu
Co jeść by mieć dobrą odporność?
- Warzywa i owoce bogate w witaminę C (szczególnie cebula, czosnek, ziemniaki, kiwi, cytrusy, porzeczki, truskawki)
- dobre tłuszcze (ryby np. łosoś, halibut, makrela), orzechy i pestki, dobre oliwy i oleje (np. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, rzepakowy),
- dobre bakterie zawarte w fermentowanych produktach mlecznych (np. jogurt, maślanka, kefir, zsiadłe mleko), kiszonkach (np. kiszona kapusta, ogórki, soki i surówki z kiszonych warzyw), fermentowane produkty np. naturalny chleb na zakwasie, dobry sos sojowy,
- do picia: napary z lipy, maliny, czarnego bzu, dzikiej róży, imbiru.
Czego unikać?
- Cukier pod każdą postacią (słodycze, słodkie przekąski, ciastka, ciasta, czekolada, słodkie kremy, torty, dżemy, marmolady), słodkie napoje, kolorowe napoje gazowane, syropy, sztuczne słodziki),
- produkty wychładzające np. lody, zimne napoje, zbyt dużo nabiału (sery, twarożki, mleko, jogurty),
- potrawy tłuste typu fast food,
- słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, chrupki typu nachos itd.),
- alkohol.
Oto przykładowy jadłospis na wzmocnienie odporności
Śniadanie
- Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem
3 łyżki kaszy podprażyć na sucho w garnuszku,. Kiedy zacznie przyjemnie pachnieć, zalać wodą ok. 3 palce ponad kaszę, dodać obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko i gotować ok. 15-20 minut w zależności od tego jaką konsystencję lubimy najbardziej (sypką, czy bardziej płynną – podczas gotowania możemy dolewać wodę jeśli jej brakuje). Na koniec obficie posypać cynamonem, dodać kawałek masła i ew. posłodzić naturalnym miodem (ale po przestygnięciu – inaczej miód straci swoje cenne właściwości).
Lub
- Kanapki z pastą z białego sera, olejem lnianym i natką pietruszki
100 gramów białego sera półtłustego lub twarożku rozgnieść widelcem z 1 łyżką oleju lnianego. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na 2 kromki chleba razowego na zakwasie i obficie posypać natką pietruszki
II Śniadanie
Sok pomarańczowy/duża pomarańcza
lub
Jogurt naturalny z owocami (owoce o największej zawartości witaminy C to np. truskawki - można rozmrozić lub kupić mrożoną mieszankę, kiwi, porzeczki, maliny)
Obiad
Zupa krem z ziemniaków i pora z czosnkiem
Na oliwie podsmażyć cebulę i kilka ząbków czosnku (uważać, by czosnku nie spalić – szybką się smaży, a zbyt długo podsmażony ciemnieje i nieprzyjemnie pachnie) oraz białą część pora pokrojonego wcześniej na plasterki. Dodać kilka pokrojonych ziemniaków, zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować zupę na krem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeść koniecznie ciepłe!
Łosoś (lub inna ryba) z kaszą gryczaną, surówka z kiszonej kapusty
Rybę skropić cytryną, posolić, popieprzyć, doprawić ulubionymi ziołami, zawinąć w folię i piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut (w zależności od wielkości ryby). Podawać z kaszą gryczaną posypaną natką pietruszki oraz surówką z kiszonej kapusty.
Podwieczorek
Szklanka maślanki lub kefiru
Kolacja
- Grahamka z pastą z roślin strączkowych z czerwoną papryką i pestkami słonecznika
Dowolne warzywo strączkowe (np. ciecierzyca, zielony groszek ,soczewica, fasola) ugotować i zmiksować na pastę. Pastę rozsmarować na bułce, posypać pestkami słonecznika. Można dodatkowo skropić oliwą bądź dobrym olejem (np. lnianym, rzepakowym – tłoczonymi na zimno). Jeść z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki.
Lub
- Omlet z pomidorami i awokado
2 jajka rozbić w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane. Przesmażyć chwilę pomidory. Zalać masą jajeczną i smażyć do lekkiego ścięcia. W międzyczasie pół awokado rozdrobnić widelcem, posolić, popieprzyć (można dodać zioła czy inne ulubione przyprawy np. chilli). Usmażony omlet wyłożyć na talerz, posmarować pastą z awokado. Jeść z pełnoziarnistym pieczywem na zakwasie.
Przed snem
- Szklanka złocistego napoju z kurkumą (1 szklanka mleka, 1-2 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu, kawałek masła, miód do smaku)
Mleko (roślinne lub krowie) podgrzać w garnuszku, dodać kurkumę, kawałek masła, pieprz (kurkuma, aby była przyswajalna potrzebuje pieprzu) i ewentualnie miód. Pić ciepłe. Taki napój wspaniale rozgrzewa, relaksuje, odpręża, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i jest wspaniałym napojem na cały sezon jesienno – zimowy – nie tylko na przeziębienie. To także remedium na chore stawy, wyziębiony i słaby organizm, a także gorszy nastrój, chandrę czy nawet depresję.
Smacznego i na zdrowie :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|