KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Pomysły na pyszne dania i napoje z rozgrzewającymi przyprawami

Opublikowano 27.12.2017 r.
Jesień i zima to czas na włączenie do swojej diety rozgrzewających przypraw. Nie tylko świetnie smakują nadając daniom i potrawom niepowtarzalny i zupełnie nowy smak. Mają także właściwości prozdrowotne. Większość przypraw korzennych działa stymulująco na nasz metabolizm i pobudza organizm do działania. Substancje zawarte w przyprawach korzennych przyspieszają ponadto spalanie tłuszczów, a tym samym mogą wspomóc odchudzanie. 

Oto kilka przypraw, które szczególnie zasługują na uwagę podczas jesienno-zimowych dni. 

 

Cynamon

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z wysuszonych kor młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. Występuje w dwóch formach – jako laska cynamonu lub zmielona przyprawa. Cynamon przyspiesza trawienie, działa znakomicie na niestrawność, wzdęcia i biegunkę. Już pół łyżeczki cynamonu przyspiesza nasz metabolizm nawet o 50%! Cynamon często kojarzy nam się z deserami (np. szarlotka, pierniczki, grzaniec). Jednak nadaje się nie tylko do dań słodkich. Spróbujcie dodać odrobinę cynamonu do sosu pomidorowego lub pomidorowej zupy – wasze danie uzyska niepowtarzalny smak i aromat.

Kakao na mleku z cynamonem

Składniki:
-1 duża szklanka mleka (zwykłe lub roślinne),
-1 łyżka naturalnego kakao,
-1 łyżeczka cynamonu (lub więcej jeśli lubimy),
- miód/cukier do smaku.

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondelku, dodać kakao, cynamon i miód/cukier do smaku. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników. Pić póki gorące. Wspaniałe na spokojny sen.

 

Makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem cynamonu

Składniki:
- ulubiony makaron,
- puszka pomidorów (lub kilka świeżych pomidorów),
- cebula, czosnek,
- oliwa z oliwek,
- kilka łyżek śmietanki 36%,
- cynamon,
- sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (tak, by był al dente, czyli lekko twardy). W międzyczasie na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać puszkę pomidorów (lub świeże pomidory – w sezonie) i podgotować do lekkiego odparowania sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać kilka łyżek śmietanki 36%. Dodać także cynamon i poszarpane na mniejsze kawałki listki bazylii (jeśli nie mamy świeżej dodajmy suszoną przyprawę). Makaron odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Na talerzu można dodatkowo posypać startym serem żółtym (np. parmezan, gouda itp.).

 

Imbir

Najlepiej kupować świeży korzeń imbiru, ale sproszkowany też ma wiele właściwości. Przede wszystkim poprawia i stymuluje krążenie, działa silnie rozgrzewająco, przeciwzakrzepliwie, przeciwzapalnie, zwalcza również infekcje. Ma mocny smak i aromat. Choroby uskarżające się na bóle stawów oraz dolegliwości reumatyczne powinny na stałe włączyć tą przyprawę do swojego jadłospisu.

Napój imbirowy z cytryną i miodem

Składniki:
-1,5 szklanki wody,
- sok z połowy cytryny,
- kilka plasterków świeżego imbiru (obranego ze skórki),
- miód do smaku.

Sposób przygotowania:
Imbir zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3-4 minut. Do kubeczka, w którym będziemy pić napój wycisnąć sok z cytryny, dodać 1-2 łyżeczki prawdziwego, dobrego miodu i wymieszać do rozpuszczenia. Imbirową wodę przecedzić do kubeczka i pić póki gorące. Wspaniały napój na rozpoczynające się infekcje, uczucie chłodu po zimowym spacerze i gdy czujemy, że „coś nas bierze”.

 

Imbirowy krem z dyni

Składniki:
- cebula,
- oliwa bądź masło klarowane,
-1 spora dynia,
-1 korzeń imbiru,
- śmietana 22% lub tłuste mleko kokosowe.

Sposób przygotowania:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki i obrany świeży korzeń imbiru, dynię i zalać wodą do wysokości warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Na koniec zmiksować zupę. Dodać śmietanę (pół szklanki) lub mleko kokosowe (pół szklanki). Doprawić solą i pieprzem. Zupę można podawać z grzankami, najlepiej z dobrego, ciemnego chleba na zakwasie.

 

Chilli

Ta bardzo ostra przyprawa posiadająca zwykle intensywnie czerwoną barwę wywodzi się z Peru. Jej nasiona zawierają tzw. kapsaicynę – substancję działającą przeciwbólowo, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, a także przyspieszającą trawienie. Częściej dostępny jest zmielony proszek lub płatki chilli niż świeża papryczka. Uwaga: przy obieraniu papryczki pamiętajmy o założeniu rękawiczek lub dokładnym umyciu rąk po kontakcie z przyprawą – jedno dotknięcie np. oczu i innych wrażliwych części ciała może skończyć się bardzo źle.

 

Jajka sadzone z chili i jarmużem

Składniki:
- 2 jajka,
- oliwa bądź masło,
-3 duże liście jarmużu,
- chilli w proszku lub płatkach,
- sól/sos sojowy. 

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę bądź masło. Wbić ostrożnie jajka i smażyć powoli na wolnym ogniu przykrywając patelnię przykrywką, by żółtka ścinały się w równym tempie co białka.  W oddzielnym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i wrzucić porwany na kawałki jarmuż (bez twardych części i łodyg). Gotować 2-3 minuty, odcedzić i przelać lodowatą wodą, by jarmuż zachował piękny i intensywny zielony kolor. Dołożyć na patelnię z jajkami, chwilę podsmażyć. Na koniec doprawić solą lub sosem sojowym. Danie może być zarówno ciepłym śniadaniem, lunchem lub kolacją. Aby posiłek był pełnowartościowy i treściwszy zjedzmy jajka z pieczywem.

 

Gorąca czekolada z chilli

Składniki:
- pół tabliczki czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej (lub miks),
- mleko 3,2%,
- chilli,
- ew. śmietanka 36%.

Sposób przygotowania:
W garnuszku podgrzać mleko (można dodać trochę śmietanki lub przygotować czekoladę na śmietance 36%). Czekoladę połamać na kawałki (ja lubię i polecam gorzką czekoladę lub deserową, ale jeśli lubicie słodszą mleczna też będzie bardzo dobra), wrzucić do płynu i mieszać podgrzewając powoli do rozpuszczenia. Doprawić sproszkowanym chilli (proszek lub płatki) – uwaga, łatwo przesadzić z ilością! Można dosłodzić wg upodobania, ale czekolada powinna być już wystarczająco słodka. Wspaniały i zdrowy napój na zimową porę.

 

Kurkuma

Ten złoty proszek lub korzeń nie bez przyczyny nazywany jest czasem „królową wszystkich przypraw”. Znana od tysięcy lat, używana w medycynie Dalekiego Wschodu, szczególnie popularna w krajach azjatyckich działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i oczyszczająco. Ma zastosowanie w chorobach wątroby, leczeniu wrzodów, chorób pasożytniczych czy chorób układu oddechowego. Swoją charakterystyczną, złocisto - żółtą barwę zawdzięcza substancji zwanej kurkuminą. Kurkumina to jeden z najsilniejszych znanych nam przeciwutleniaczy. Kurkuma stanowi też główny składnik przyprawy curry.

 

Kurkumowa owsianka na mleku

Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
-1,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego,
-1 łyżeczka kurkumy,
- orzechy, pestki, suszone bądź świeże owoce.

Sposób przygotowania:
Płatki zalać mlekiem, dodać kurkumę i gotować ok. 15-20 minut do ulubionej konsystencji. W razie potrzeby można dodać mleka lub wody do rozrzedzenia konsystencji owsianki. Na koniec wrzucić ulubione dodatki np. migdały, orzechy włoskie, pestki słonecznika, rodzynki, suszone śliwki, bądź świeże owoce – jabłko pokrojone na plasterki, garść borówek, cząsteczki pomarańczy.

 

Złocisty koktajl bananowy z kurkumą

Składniki:
- 1 banan,
-  szklanka mleka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- mała szczypta pieprzu,
- kilka migdałów, orzechów bądź 1 czubata łyżeczka masła orzechowego/migdałowego.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na koktajl. Napój wspaniały zarówno na ciepło po lekkim podgrzaniu, jak i na zimno. W sezonie letnim można użyć kostek lodu i mrożonego banana – koktajl będzie ochładzający i jeszcze bardziej kremowy.

 

Gałka muszkatołowa

Wspaniała na wzdęcia, niestrawność, reumatyzm czy zapalenie oskrzeli. Świetnie komponuje się z ziemniakami, szpinakiem, różnymi sosami z dodatkiem mleka oraz daniami zawierającymi ser w swoim składzie, a także beszamelem – podstawowym i popularnym sosem kuchni francuskiej. Możemy także dodać jej do dań słodkich. Gałka muszkatołowa to nic innego jak zmielone pestki owocu muszkatołowca. Gałka zawiera mirystycynę – substancję o działaniu narkotycznym – dlatego najlepiej (i to dotyczy wszystkich przypraw) używać ją z umiarem.

Szpinak duszony w mleku z gałką muszkatołową

Składniki:
- świeży lub rozmrożony szpinak,
- czosnek,
- oliwa lub masło,
- mleko 3,2%,
- ser żółty starty na tarce,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić oliwę lub masło. Krótko przesmażyć czosnek. Szpinak lekko poszatkować na mniejsze kawałki. Dodać na patelni i odparować. Dolać następnie trochę mleka, garść sera, doprawić solą i pieprzem i oczywiście gałką muszkatołową. Można jeść z makaronem, ryżem, chlebem jako dodatek warzywny do dania mięsnego lub po prostu samo.

Sos beszamelowy z gałką muszkatołową

Składniki:
- 1 łyżka mąki,
- 1-2 łyżki masła,
- mleko 3,2 %,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Na patelni lub w garnuszku rozpuścić masło. Dodać mąkę i przesmażyć krótko do powstania jasno żółtej zasmażki. Następnie partiami wlewać mleko dobrze wszystko mieszając, tak by nie powstały grudki. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (zwykle wystarczą 2 szklanki mleka). Doprawić solą, pieprzem i nieodłącznym elementem sosu beszamelowego – gałką muszkatołową. Sos stosować jako dodatek do warzyw, mięsa, sos do zapiekanek i makaronu. Beszamel można też modyfikować dodając np. starty na tarce ser – uzyskamy w ten sposób wspaniały sos serowy.

 

Polecamy - idealne propozycje na chłodniejsze dni. Smacznego!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO