KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
18 grudnia 2017

Schab w trzech, pysznych odsłonach

Schab w towarzystwie różnych dodatków to doskonały pomysł na pyszne danie. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad - polecamy 3 przepisy na dania mięsne. 

Propozycja 1:

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości,
  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do mięs,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 2 łyżki masła.

Wykonanie:

Kawałek schabu należy opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i ostrym, długim nożem zrobić na środku miejsce do wkładania śliwek: - wbijamy nóż i kręcimy nim. Następnie nadziewamy śliwki, nacieramy go przyprawami, a na wierzch kładziemy masło. Schab kładziemy w rękaw do pieczenia i najlepiej na całą noc wkładamy do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w temperaturze 200 stopni C. 

Propozycja 2: 

Schab w sosie grzybowym

Składniki:

  • 1 kg schabu (w plastrach, rozbitego),
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i sól do samku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Sos:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki masła,
  • pieprz, sól do smaku,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie obsmażamy plastry schabu (doprawione solą i pieprzem). Wlewamy gorący bulion, sos sojowy, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. 

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na drugiej patelni na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wlewamy wywar ze schabu, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę i mieszamy energicznie przez minutę. Przelewamy do garnka z mięsem, delikatnie mieszamy.  

Propozycja 3:

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • suszone pomidory,
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie, 
  • 4 ziarba pieprzu czarnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Wykonanie:

Plasterki schabu rozbijamy, opruszamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na każdy kotlet kładziemy kawałek suszonego pomidora i zwijamy w roladkę (spinamy wykałaczką). Roladki obsmażamy z każdej strony.

W garnku gotujemy bulion i wkładamy podsmazone roladki, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek - następnie przekładamy do garnka z mięsem. całość gotujemy hna małym ogniu około 40 minut. Na koniec w kubeczku mieszamy mleko z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, po czym przelewamy do garnka i chwilę gotujemy.

Która z propozycji najbardziej przypada Wam do gustu? 

Zachęcamy do podzielenia się swoimi przepisami ze schanem w roli głównej i nadesłanie ich na kontakt@kalendarzrolnikow.pl - przepisy na najciekawsze dania opublikujemy na naszym portalu! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione