KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Schab w trzech, pysznych odsłonach

Opublikowano 21.12.2017 r.
Schab w towarzystwie różnych dodatków to doskonały pomysł na pyszne danie. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad - polecamy 3 przepisy na dania mięsne. 

Propozycja 1:

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości,
  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do mięs,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 2 łyżki masła.

Wykonanie:

Kawałek schabu należy opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i ostrym, długim nożem zrobić na środku miejsce do wkładania śliwek: - wbijamy nóż i kręcimy nim. Następnie nadziewamy śliwki, nacieramy go przyprawami, a na wierzch kładziemy masło. Schab kładziemy w rękaw do pieczenia i najlepiej na całą noc wkładamy do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w temperaturze 200 stopni C. 

Propozycja 2: 

Schab w sosie grzybowym

Składniki:

  • 1 kg schabu (w plastrach, rozbitego),
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i sól do samku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Sos:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki masła,
  • pieprz, sól do smaku,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie obsmażamy plastry schabu (doprawione solą i pieprzem). Wlewamy gorący bulion, sos sojowy, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. 

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na drugiej patelni na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wlewamy wywar ze schabu, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę i mieszamy energicznie przez minutę. Przelewamy do garnka z mięsem, delikatnie mieszamy.  

Propozycja 3:

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • suszone pomidory,
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie, 
  • 4 ziarba pieprzu czarnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Wykonanie:

Plasterki schabu rozbijamy, opruszamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na każdy kotlet kładziemy kawałek suszonego pomidora i zwijamy w roladkę (spinamy wykałaczką). Roladki obsmażamy z każdej strony.

W garnku gotujemy bulion i wkładamy podsmazone roladki, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek - następnie przekładamy do garnka z mięsem. całość gotujemy hna małym ogniu około 40 minut. Na koniec w kubeczku mieszamy mleko z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, po czym przelewamy do garnka i chwilę gotujemy.

Która z propozycji najbardziej przypada Wam do gustu? 

Zachęcamy do podzielenia się swoimi przepisami ze schanem w roli głównej i nadesłanie ich na kontakt@kalendarzrolnikow.pl - przepisy na najciekawsze dania opublikujemy na naszym portalu! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj