Schab w trzech, pysznych odsłonach

Propozycja 1:
Schab ze śliwką
Składniki:
- 2 kg schabu bez kości,
- 30 dag suszonych śliwek,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do mięs,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 łyżka tymianku,
- 2 łyżki masła.
Wykonanie:
Kawałek schabu należy opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i ostrym, długim nożem zrobić na środku miejsce do wkładania śliwek: - wbijamy nóż i kręcimy nim. Następnie nadziewamy śliwki, nacieramy go przyprawami, a na wierzch kładziemy masło. Schab kładziemy w rękaw do pieczenia i najlepiej na całą noc wkładamy do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Propozycja 2:
Schab w sosie grzybowym
Składniki:
- 1 kg schabu (w plastrach, rozbitego),
- 1 cebula,
- 1 szklanka bulionu,
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz i sól do samku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego.
Sos:
- 500 g pieczarek,
- 3 łyżki masła,
- pieprz, sól do smaku,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/3 szklanki śmietanki 18%.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie obsmażamy plastry schabu (doprawione solą i pieprzem). Wlewamy gorący bulion, sos sojowy, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na drugiej patelni na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wlewamy wywar ze schabu, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę i mieszamy energicznie przez minutę. Przelewamy do garnka z mięsem, delikatnie mieszamy.
Propozycja 3:
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- suszone pomidory,
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 4 ziarba pieprzu czarnego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Wykonanie:
Plasterki schabu rozbijamy, opruszamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na każdy kotlet kładziemy kawałek suszonego pomidora i zwijamy w roladkę (spinamy wykałaczką). Roladki obsmażamy z każdej strony.
W garnku gotujemy bulion i wkładamy podsmazone roladki, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek - następnie przekładamy do garnka z mięsem. całość gotujemy hna małym ogniu około 40 minut. Na koniec w kubeczku mieszamy mleko z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, po czym przelewamy do garnka i chwilę gotujemy.
Która z propozycji najbardziej przypada Wam do gustu?
Zachęcamy do podzielenia się swoimi przepisami ze schanem w roli głównej i nadesłanie ich na kontakt@kalendarzrolnikow.pl - przepisy na najciekawsze dania opublikujemy na naszym portalu!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|